SketchUp versus Vectorworks voor architecten en interieurontwerpers

Terwijl andere CAD-software vaak complex en tijdrovend is, biedt SketchUp een toegankelijke manier om 3D-modellen te maken. Dit maakt het een populaire keuze voor ontwerpers die snel resultaat willen.

Hoewel SketchUp een populaire keuze is, mist het de diepgang die nodig is voor complexe projecten. Professionals stappen daarom vaak over van SketchUp naar Vectorworks Architectuur voor een uitgebreidere en efficiëntere ontwerpworkflow.

Hier zijn 5 redenen waarom Vectorworks Architectuur beter is dan SketchUp.

1. Alomvattend architectuur- en interieurontwerp

Hoewel SketchUp een goede basis biedt, ontbreekt het essentiële tools voor een volledig architectuur- en interieurontwerp. Vectorworks Architectuur biedt een uitgebreide set instrumenten die verder gaat dan alleen de basis.

  • Bouwkundige gereedschappen: muren, vloeren, daken, ruimtes, trappen, leuningen enz. 
  • Interieur gereedschappen: boekenkasten, kasten, toonbanken enz.
  • Landschap gereedschappen: verhardingen, hekken enz.

Vectorworks' parametrische tools laten je tijd besparen door objecten eenmaal te maken en ze vervolgens in meerdere projecten te hergebruiken. Dit in tegenstelling tot SketchUp, waar je elk object opnieuw moet modelleren.

Bovendien hebben architecturale- en interieurobjecten (zoals kasten) in Vectorworks al toegeschreven gegevens, in tegenstelling tot in SketchUp. Zo zorg je ervoor dat je nauwkeurige ontwerpen maakt en gedetailleerde constructiedocumenten aan medewerkers levert.

2. Geavanceerde functies voor 3D-modelleren

Het creëren van ronde en complexe vormen in SketchUp kan uitdagend zijn. Vectorworks integreert geavanceerde vrije-vorm 3D-modelleergereedschappen die meer flexibiliteit en precisie bieden.

In Vectorworks kan je de Push-Pull methode gebruiken, vergelijkbaar met SketchUp, en deze vormen verder manipuleren. In tegenstelling tot SketchUp, behoudt Vectorworks de modelleergeschiedenis. Vectorworks biedt ook geavanceerde commando's zoals “Herhaal over oppervlak” en “Extrusie langs pad”.

Maar Vectorworks gaat nóg een stap verder. Met NURBS wordt een pad of raster van beweegbare punten gebruikt. NURBS zijn bijzonder geschikt om kromme, gebogen en vloeiende objecten te creëren op een nauwkeurige en eenvoudig te documenteren manier.

Tot slot kan je met “Subdivision” gedetailleerd en flexibel modelleren. Zodra je een Subdivision object hebt gemaakt, kan je je model modelleren in alle vrijheid.

3. Rendering van hoge kwaliteit

SketchUp biedt één enkele renderingsoptie, maar als je renders van hoge kwaliteit binnen de tool wil creëren, moet je extra plug-ins downloaden en hiervoor betalen.

Vectorworks Architectuur heeft meerdere opties om te presenteren tov. SketchUp als het gaat om het renderen in hoge kwaliteit. Je kan kiezen voor de standaard Shaded Rendering modus, maar met de krachtige functie Renderworks maak je fotorealistische kwaliteitsrenders. Dit is de renderingsoftware gebaseerd op Maxon die geïntegreerd is in Vectorworks. Hiermee kan je realistische texturen en belichting op renderingen toepassen.

Enkele van de belangrijkste rendervoordelen in Vectorworks zijn de uitgebreide textuurbibliotheken, geavanceerde belichtingsopties en camera-effecten. Met Vectorworks kan je eenvoudig texturen toepassen op elementen zoals muren, vloeren en daken met behulp van functies zoals Renderworks texturen. Maak bovendien je eigen texturen met behulp van intuïtieve drag-and-drop functionaliteit op objecten en hun componenten.

Voeg daarnaast realistische lichteffecten toe aan je renders met functies zoals het Heliodon-gereedschap voor het simuleren van zonlicht en schaduwen voor een Zonnestudie. Lichtbronnen zoals zon-, spot-, punt-, lineaire en gloeitexturen worden gebruikt om realistische interieurrenderings te maken.

Professionele camera-effecten verbeteren ook je Vectorworks-renderings. Deze effecten zijn beschikbaar in zowel Renderworks als Shaded Rendering en bieden je nog meer realisme tijdens het ontwerpen. Lees hier hoe je je projecten nog beter visualiseert met Vectorworks.

4. Geïntegreerde 2D- en 3D-ontwerpomgeving

Tekenen in SketchUp LayOut kan ontmoedigend zijn. In Vectorworks hoef je je geen zorgen te maken over het omzetten van 3D naar 2D dankzij de hybride tekenomgeving.

De mogelijkheid om eenvoudig te wisselen tussen 2D- en 3D-weergaven maakt het ontwerpen eenvoudiger. Met datarijke objecten kan je bovendien vrijer documenteren. Intelligente markers, gegevenslabels en grafische legenda's zijn slechts enkele voorbeelden van tools die je documentatieproces verbeteren en automatiseren.

Zo wordt een gegevenslabel dat gekoppeld is aan een object automatisch bijgewerkt wanneer het object gewijzigd wordt. Gegevenslabels zijn ideaal om metingen, materialen, databaseformaten en IFC-gegevens te annoteren.

Daarnaast kan je data ook gebruiken om je plannen te verduidelijken. Leer hier meer over het gebruik van data in Vectorworks in dit artikel.

5. Efficiënt samenwerken

Tot slot biedt Vectorworks nog heel wat voordelen op het vlak van samenwerking. In SketchUp kan je niet samenwerken aan een bestand met meerdere gebruikers, maar in Vectorworks kunnen jij en je team zonder extra kosten gebruik maken van Project Sharing, zodat je hele team aan hetzelfde bestand kan werken op hetzelfde moment, vanaf elke locatie. Lees hier hoe Project Sharing werkt.

Vectorworks biedt ook een brede selectie van import- en exportopties, waardoor het eenvoudiger wordt om documenten met collega's of zelfs klanten en stakeholders te delen.

Laat je inspireren voor je interieur met Vectorworks

Nu je de voordelen begrijpt die Vectorworks biedt ten opzichte van SketchUp, kan je een gratis proefversie van Vectorworks downloaden en starten met het ontwerpen en creëren van gedetailleerde en krachtige ontwerpen.

Op zoek naar inspiratie? Neem eens een kijkje naar het prachtige werk van Messana O’Rorke, die minimalisme en elegantie combineert in haar Vectorworks-projecten.

© Messana O’Rorke

Het bedrijf gebruikt al jaren Vectorworks. Dankzij de koppeling tussen 3D-modellen en 2D-tekeningen in Vectorworks kan het team enorm veel tijd besparen. Ontwerper Viktor Nassli zegt dat het gebruik van Vectorworks software gelijk is aan fietsen: “Zodra je de tools echt begrijpt, gaat het vanzelf.”

© Messana O’Rorke

Klaar om je ontwerpen naar een hoger niveau te tillen? Ontdek in dit webinar waarom Vectorworks dé game-changer is voor jouw projecten! Stephanie van Luijk laat je zien hoe je met gemak van SketchUp naar Vectorworks overstapt en profiteert van alle voordelen.

-50% op Vectorworks Design Suite voor 2 jaar. Offerte aanvragen →