Hoe datavisualisatie in Vectorworks je BIM-workflow optimaliseert

Datavisualisatie in Vectorworks is een absolute gamechanger voor jouw BIM-workflows. We leggen je graag uit hoe je het implementeert en hoe je met datavisualisatie ontwerpbeslissingen in je BIM-proces aanpakt.

Wat is datavisualisatie in Vectorworks?

Datavisualisatie in Vectorworks zet data om in kennis, zodat je sneller weloverwogen beslissingen kan nemen. Het plaatst de verschillende gegevens in een visuele, grafische context en past ze direct toe op je modellen en tekeningen. Net zoals modellen helpen bij het conceptualiseren van het ontwerp, krijg je dankzij datavisualisatie een beeld van een groep van elementen.

Datavisualisatie zorgt voor een dynamische weergave die de grafische eigenschappen van objecten (zoals kleur, opvulling, pendikte, enz.) weergeeft op basis van verschillende gegevens, algemeen of specifiek, volgens functie, objecttype, waarde of waardenbereik, of andere gekoppelde parameters die je opgeeft. Je kan het bekijken als een grafisch of visueel rapport.

Het BIM-model en de gegevens die het bevat, kunnen op talloze manieren tegelijk worden gepresenteerd. Bovendien kan je het zowel in je ontwerp tijdens het ontwerpproces als bij je rekenbladen gebruiken als presentatiemiddel.

Waarvoor kan je nu datavisualisatie concreet gebruiken?

Je kan tal van verschillende zaken weergeven met behulp van datavisualisatie. We lijsten enkele voorbeelden op:

  • Ruimteobjecten bekijken op basis van bezetting, gebruik, vloeroppervlak of andere eigenschappen.
  • Materialen in onderdelen identificeren en waarden zoals brandclassificatie aangeven.
  • Objecten een kleurcode geven op basis van dimensie, bijvoorbeeld muren op basis van muurhoogte, zodat je meteen ziet waar ze niet op de juiste hoogte staan.
  • Tekeningen verfraaien met arceringen op basis van materialen. Of texturen overschrijven om een alternatief te presenteren aan een klant.
  • Op maat gemaakte elementen aanduiden waaraan géén IFC-gegevens zijn toegewezen, alsook het markeren van bepaalde IFC-typen.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie in Vectorworks?

  1. Bespaar tijd en controleer tijdens ontwerpwijzigingen.
    Je kan datavisualisaties opslaan en toepassen op ontwerplagen en zichtvensters. Wanneer je een visualisatie verandert, worden je wijzigingen direct toegepast! Bovendien kan een datavisualisatie worden toegepast om kwaliteitscontroles uit te voeren om er zeker van te zijn dat de wijzigingen correct zijn aangebracht. 
  1. Realtime controles
    Omdat datavisualisatie eenvoudig kan worden ingeschakeld via de weergavebalk, is het voor jou en je collega's eenvoudig om de tekening realtime weer te geven met een datavisualisatie of de objectkenmerken.
  1. Geavanceerde presentaties binnen handbereik
    Je kan meerdere datavisualisaties tegelijk selecteren voor weergave, wat betekent dat je snel geavanceerde presentaties maakt waar je vroeger uren of zelfs dagen over deed.
  1. Efficiëntere samenwerking
    Je kan datavisualisaties niet enkel bewaren in een actueel bestand, maar ook in de gebruikersmap en een werkgroepmap. Dat betekent dat je ze kan gebruiken in andere bestanden en kan delen met andere mensen in de organisatie.
  1. Visuele en informatieve rapporten
    Rekenbladen hebben afbeeldingsfuncties die een visualisatie kunnen toepassen op een object door te verwijzen naar een opgeslagen visualisatie of naar de toegepaste visualisatieset van een zichtvenster.

Hoe gebruik ik datavisualisatie in Vectorworks?

Om een nieuwe datavisualisatie in Vectorworks te creëren, zoek je het menu ‘Datavisualisatie’ op. Opgelet: dit menu is alleen beschikbaar in de weergavebalk als je ontwerplaag de actieve laag is. Je kan ook een datavisualisatie maken vanuit het dialoogvenster ‘Datavisualisaties beheren’.

Wil je graag meer weten hoe je datavisualisatie in Vectorworks gebruikt? Lees er alles over op onze help-pagina!

[Gratis webinar] Vectorworks & Esri: een krachtige integratie. Schrijf je in →