De interessantste tools in Vectorworks 2023 volgens experten

Nieuwigheden in je tekensoftware schrikken soms af, want je hebt immers al een werkmethode ontwikkeld en dus geen zin in aanpassingen. In dit artikel laten we Vectorworks-experten aan het woord over enkele nieuwe functies die makkelijk te integreren zijn, meer nog ze kunnen zelfs je workflow optimaliseren.
© Vectorworks, Inc.

Grafische legendes

“Deze nieuwe functie is echt een meerwaarde in je workflow, in welke branche dan ook!” Kesoon Chance, industrie specialist - Interieur architectuur. 

Met grafische legendes, beschikbaar in Design Series-producten, maak je eenvoudig geannoteerde legendes en schema's. Wanneer nieuwe criteria worden opgegeven of nieuwe elementen aan de tekening worden toegevoegd, zorgt de knop “Herbereken’ voor een onmiddellijke update. 

Deze tool is ook stijlgebaseerd, wat betekent dat je verschillende grafische weergaven kan aanmaken en delen met je team zodat je over verschillende legenda types beschikt. Bijvoorbeeld verlichting, plaat of symbool legendes. Deze tool bespaart je hoe dan ook tijd!

Shaded Rendering

“De verbeteringen aan Shaded Rendering is mijn favoriete nieuwe upgrade. Je ziet nu dadelijk de reflecties van materialen, omgevingslicht of schaduw en er is geen beperking meer op het aantal lichtobjecten.” Luis M. Ruiz, senior architect productspecialist. 

Het geeft je ontwerp onmiddellijk een wow-effect zonder extra renderbewerkingen en zelfs tijdens het navigeren door het model.”

Nieuwe tool Rand op afstand

“Een nieuwe functie die iedereen volgens mij moet gebruiken is de nieuwe Rand op afstand tool. Het is één van mijn favoriete items in Vectorworks 2023!” Jim Woodward, Specialist Entertainmentindustrie.

Als je een ontwerper in de entertainmentindustrie bent, modelleer je met het gereedschap Rand op afstand zeer snel zaken zoals aangepaste trappen, piping inserts voor LED tape, en meer. Met deze tool modelleer je onderdelen die vroeger tijdrovend waren. Hierdoor zijn er zoveel nieuwe creatieve mogelijkheden en heb je in een mum van tijd ongelooflijke resultaten.

Gereedschap voor gemengde hagen

“Het gereedschap voor gemengde hagen is de perfecte nieuwe tool voor landschapsontwerpers”, aldus Katarina Ollikainen, Landmark product planner.

“Je stelt er op een heel intuïtieve manier verschillende haagtypes mee samen en het werkt zowel in 2D als in 3D. De haag volgt automatisch het oppervlak van het terreinmodel en je definieert de haag in planten per strekkende meter in plaats van in oppervlakte. Dit betekent dat je de haag ook op volwassen breedte kan visualiseren zonder de hoeveelheden te veranderen.” 

Deze eenvoudige tool die dadelijk visualiseert en data omvat, is voor onze gebruikers een grote meerwaarde in de dagelijkse workflow.

Connectcad verbeteringen

“Snelheid en gebruikerservaring zijn de belangrijkste aandachtspunten van de 2023 release; je kan nu de socket van een apparaat direct vanuit de ontwerplaag in ConnectCAD bewerken.” Tom White, UK Spotlight specialist.

Adapterobjecten worden nu met één klik toegevoegd aan een socket of bestaand circuit, en zelf gecreëerde apparaten plaatsen zichzelf automatisch in de juiste ruimtes binnen het model. Dit bespaart je uren tijd bij het verplaatsen.

Hulp nodig?

Wil je meer tips over specifieke tools, of hulp bij het starten in Vectorworks, de Vectorworks Online Help is de ideale website voor al je vragen. Daarbovenop staan ook onze trainers voor je klaar en kan je vragen stellen op het forum.

Gratis Vectorworks-testversie

Wil je Vectorworks graag zelf 7 dagen uitproberen? Vraag dan je gratis testversie aan.

[Gratis webinar] Vectorworks & Esri: een krachtige integratie. Schrijf je in →