EMBEA Architecture schakelde over van 2D naar 3D met Vectorworks

Het kantoor van EMBEA Architecture in Katowice in Polen is gespecialiseerd in design, met een bijzondere focus op autoshowrooms voor verschillende ketens. Een paar jaar geleden besloot het bedrijf om hun vaste ontwerpsoftware te vervangen door Vectorworks. Deze beslissing resulteerde in een aanzienlijke stroomlijning van het werk en een verlaging van de kosten.
© Embea Architektura

EMBEA Architecture, opgericht in 2006,  is een architectenbureau dat gespecialiseerd is in het ontwerpen van een verscheidenheid aan faciliteiten, met een klemtoon op autoshowrooms. Het bureau werkt voor de Pietrzak Group en ontwerpt showrooms voor merken als Ferrari, Maserati en Bugatti. Daarnaast voeren ze ook vaak rebranding opdrachten uit. Hun uitgebreide portfolio omvat ook ontwerpen voor woningen, kantoren, winkels, diensten en industriële gebouwen.

© Embea Architektura, autoshowroom
© Embea Architektura, autoshowroom

De beste CAD/BIM-software kiezen

Met het oog op de ontwikkeling van BIM-software besloot het bureau volledig over te stappen op 3D-ontwerp, gebaseerd op het gebruik van parametrische hulpmiddelen. Na een grondige evaluatie van de beschikbare opties viel de keuze op Vectorworks, dat al enige tijd de aandacht van het bureau trok.

© Embea Architektura, eengezinswoning
© Embea Architektura, eengezinswoning

De analyse van de beschikbare CAD/BIM-ontwerpoplossingen op de markt bestond uit een grondige vergelijking van mogelijkheden, technische service, prijs en investeringskosten. Ze waren op zoek naar één software waarmee het hele project van A tot Z voltooid wordt en die het hele kantoor kon gebruiken. 

EMBEA Architecture onderzocht de drie marktleidende BIM-platforms en testte ze allemaal. Het eerste voldeed niet aan de verwachtingen van het kantoor en het tweede faalde op het gebied van technische ondersteuning. “We hebben toen besloten om met Vectorworks in zee te gaan”, herinnert de eigenaar en hoofdarchitect van het kantoor, Michal Bulka zich. “De financiële voorwaarden waren aantrekkelijk, dus besloten we deze uitdaging aan te gaan om van software te veranderen. Zo begon ons avontuur met deze software en dat gaat tot op de dag van vandaag door.”

© Embea Architektura, eengezinswoning
© Embea Architektura, eengezinswoning
© Embea Architektura, eengezinswoning

De overstap naar Vectorworks

De implementatie verliep in fasen. Ondanks het feit dat het ontwerpteam geen eerdere ervaring had met het werken in Vectorworks, begon het al snel soepel te navigeren in de nieuwe omgeving. 

Een belangrijk onderdeel van het proces waren de trainingen die werden aangeboden door Design Express Polen en individuele consulten met specialisten. Hierdoor beschikten de ontwerpers over de benodigde kennis en vaardigheden om effectief met de tools van Vectorworks te werken.

De verhoogde ontwerpefficiëntie biedt kansen voor EMBEA Architecture en sluit nauw aan bij de uitbreidingsplannen van het team. Het introductieproces voor nieuwe teamleden is geoptimaliseerd, zodat zelfs mensen die volledig onbekend zijn met het programma al na een korte trainingssessie probleemloos kunnen werken. “Onze expertise in Vectorworks is nu op een zodanig niveau dat we het zeer vloeiend gebruiken in ons dagelijks werk”, voegt Michal Bulka toe. “Het heeft onze activiteiten echt gestroomlijnd, we hebben het gevoel dat Vectorworks perfect past bij onze branche.” 

Aanpassen en samenwerken

De essentie van een vlotte implementatie is het aanpassen van de manier waarop de tools worden gebruikt aan de specifieke kenmerken van het werk, zodat werknemers hun gewoonten en patronen die ze in de loop der jaren hebben ontwikkeld niet hoeven op te geven. Dat doel werd bereikt door in elke fase van het proces talrijke verbeteringen aan te brengen. De eerste stap was het efficiënt verzamelen van de benodigde gegevens voor de projectvoorbereiding. Hiervoor werd Vectorworks gebruikt als hulpmiddel voor het importeren van kaarten en het analyseren van fysiografische omstandigheden. Daarna ging de conceptontwikkeling verder.

© Embea Architektura, kantoorgebouw

“Vectorworks helpt ons om zeer efficiënt te werken in de conceptuele fase”, vertelt Michal Bulka. “Het gaat erg snel en efficiënt. Alle wijzigingen en correcties zijn gemakkelijk uit te voeren, wat het werk comfortabel en gemakkelijk maakt. De overgang van de ene fase naar de andere verloopt heel soepel. Het is zonder twijfel een zeer goede software die de volledige flow van de ontwerper volgt.”

In het verleden werden de constructie en het gedetailleerde ontwerp in 2D uitgevoerd, maar nu is de volgende stap het maken van een nauwkeurig 3D-model van het object. Er wordt een allesomvattend model gemaakt dat het volume, de structuur en de architectuur van het object omvat. De modellering vormt de basis voor het genereren van volledige documentatie, afhankelijk van de specifieke kenmerken van de ontwikkeling.

“We gebruiken het model om het hele project nauwkeurig op te maken, van concept tot gedetailleerd ontwerp.”  - Michal Bulka.

De documentatie vanuit het 3D-model in Vectorworks omvat alle fasen van het gebouw en het gedetailleerde ontwerp, de locatieontwikkeling, voorlopige analyses, zonlicht- en schaduwanalyses voor objecten. Alle afbeeldingen komen uit één tool. Zo kan je 2D-tekeningen uitwisselen met verschillende vakmensen, omdat ontwerpers uit verschillende sectoren nog steeds de voorkeur geven aan deze vorm van samenwerking. Meestal worden DWG- en PDF-formaten gebruikt om informatie uit te wisselen.  Voor de bouw, waar de behoefte aan 3D-modellering is ontstaan, wordt het IFC-formaat gebruikt.  Dankzij de naadloze samenwerking met verschillende industrieën is het programma ideaal als platform voor het beheren en coördineren van projecten.

© Embea Architektura, kantoorgebouw
© Embea Architektura, kantoorgebouw

Voor EMBEA Architecture is de visuele kwaliteit van de documentatie erg belangrijk. De mogelijkheden van Vectorworks zorgen ervoor dat je op dit gebied uitstekende resultaten kan behalen. “Op het gebied van grafische effecten vervult het programma al onze verwachtingen”, zegt Michal Bulka. “We zijn echt heel tevreden met de resultaten.”

“Vectorworks heeft het voordeel dat functies waarvoor voorheen verschillende software nodig was, op één platform worden gecombineerd”, aldus de eigenaar van EMBEA Architecture.
© Embea Architektura, moderne eengezinswoning
© Embea Architektura, moderne eengezinswoning

Het bedrijf gebruikt Vectorworks Service Select en waardeert vooral de toegang tot de nieuwste versies. “De updates in Vectorworks brengen echte voordelen met zich mee”, stelt Michal Bulka. “Het zijn merkbare verbeteringen in elk opzicht.” Voor EMBEA Architecture is de dagelijkse toegankelijkheid tot de technische ondersteuning die Design Express biedt en het in contact blijven met specialisten uiterst belangrijk. Het kantoor is van plan om in de nabije toekomst deel te nemen aan verdere individuele trainingssessies. 

© Embea Architektura, kleuterschool
© Embea Architektura, kleuterschool

De overgang van 2D naar 3D

Vectorworks is nog relatief nieuw voor EMBEA Architecture, maar de voordelen van de implementatie zijn al duidelijk zichtbaar. Sinds het bureau besloot over te stappen op de tool, heeft het tientallen projecten voltooid met volledige technische documentatie. Dankzij de implementatie van Vectorworks is de overgang van 2D- naar 3D-ontwerp soepel verlopen, met de gevestigde procedures en hulpmiddelen van de studio. Het gebruik van één allesomvattend platform heeft verschillende voorheen gebruikte programma's vervangen, wat zorgt voor een echte verbetering van de workflow en een kostenbesparing.

“We zijn erg blij met onze samenwerking met Design Express en Vectorworks. De behaalde resultaten stellen ons in staat om optimistisch naar de toekomst te kijken en de verdere ontwikkeling van het bedrijf te plannen.” - Michał Bułka.

Wil je Vectorworks leren kennen? Download een gratis proefversie en ervaar zelf dat Vectorworks de ideale CAD/BIM-software is voor elke ontwerper. Je kan er alles mee doen: schetsen, modellen, tekeningen, technische documentatie genereren, lijsten en presentaties in 2D en 3D voorbereiden.

Download je trialversie →

Meer over EMBEA Architecture

EMBEA Architecture is actief sinds 2006. Het bedrijf kan bogen op de voltooiing van belangrijke bekroonde investeringen en een langdurige betrokkenheid bij de industrie. Met een diepgaande kennis van bouwprocessen, de wet en zowel ontwerp- als bouwervaring biedt de studio een professionele service aan klanten. In een tijd waarin kant-en-klare architectuur domineert, biedt het bureau een ongebruikelijke en verrassende benadering van ontwerpen, waarbij de nadruk ligt op een individuele benadering van elke klant en elk thema.

-30% op Vectorworks producten. Offerte aanvragen →