Hoe starten met BIM? Onze 4 tips

Om een Building Information Model of BIM-model op te zetten ga je niet over één nacht ijs. Het vraagt tijd en aandacht om BIM te implementeren in je bureau. Gelukkig gingen tal van bedrijven je voor en delen wij graag onze 4 beste tips om te starten met BIM.
© Astor | Osar Architects

Tip 1: Ontdek de voordelen van BIM

De veelvoorkomende uitdagingen bij het implementeren van BIM zijn vaak een gebrek aan tijd, inzet of middelen. Omdat je gemakkelijk in deze val trapt, is het belangrijk om de voordelen van BIM te begrijpen alvorens je BIM in je eigen bureau opzet. 

Doordat een BIM-proces de projectgegevens centraliseert, verhoogt het vaak de kwaliteit en de samenwerking. Uit een enquête van Dodge Data & Analytics kwamen 5 belangrijke voordelen van BIM naar voor:

  • Beter inzicht om complexe zaken te beheren.
  • Verbeterde ontwerpkwaliteit.
  • Minder fouten en herbewerkingen.
  • Makkelijker om aan klant- en ontwerpeisen te voldoen.
  • Meer betrokkenheid van verschillende partijen.

Het rapport merkt ook op dat 88% van de ondervraagde architecten een "goede" ROI uit BIM haalt. Ook het Digital Construction Report van de NBS rapporteert dat er meer en meer bedrijven de voordelen van BIM ontdekken:

© NBS

Tip 2: Bepaal je doel en visie

Dit is het "waarom" van je BIM-implementatie. Hoe wil je dat je workflow met BIM er over zes maanden uitziet? Een jaar? Vijf jaar? Vaak is het antwoord: vlotter omgaan met complexe projecten, betere ontwerpen maken met minder fouten of sneller werken. 

Deze algemene visie kan je vervolgens omzetten in concrete en meetbare doelen die je met BIM kan verwezenlijken binnen een vooropgestelde tijd.

Als je bijvoorbeeld de projecttijdlijn wil verkorten, kan je je als doel stellen om het revisieproces in te korten van 3 weken naar één week met behulp van BIM. Want in een BIM-workflow is het eenvoudiger om wijzigingen in documenten en modellen te beheren, wat de tijdlijnen van projecten aanzienlijk verkort en de kosten drukt.

Ter verduidelijking zie je hieronder de bekende MacLeamy-curve die laat zien hoe je de projectkosten veel eerder in het proces kan beïnvloeden met BIM in vergelijking met de 2D/CAD- workflow.

© Vectorworks, Inc.

Tip 3: Stel een actieplan op

Nadat je je doelen opgesteld hebt, is het een goed idee om te bekijken waar jullie als bedrijf al staan. Evalueer grondig hoe jullie huidige processen nu in elkaar zitten en wat je nodig hebt om met BIM aan de slag te gaan en maak een actieplan op:

- Investeer in training

Als je een BIM-workflow integreert om tijd en geld te besparen, is een training volgen je beste optie. Zo leer je meteen de kneepjes van het vak. Door vroeg in het adoptieproces vaardigheden aan te leren, betaal je al snel de initiële kosten van de opleiding terug en leer je efficiënter werken.

Vectorworks Architectuur is een intuïtieve BIM-software die je met wat training snel onder de knie krijgt. Hulp nodig met de implementatie van BIM? Contacteer onze expert Peter Vandewalle.

- Stel templates op

Templates en standaarden helpen bij het stroomlijnen van de projectoplevering. Je kan eenvoudig templates opstellen in Vectorworks, de ultieme softwaretool om aan de slag te gaan met BIM.

Door een template te gebruiken, moet je niet elke keer weer van nul beginnen of alles bij elkaar zoeken maar staan al je klassen, lagen, titelblokken en documentinstellingen klaar. Je kan zelfs meerdere sjabloonbestanden opslaan voor verschillende projecttypes, zoals woningbouw- of overheidsprojecten. Een template is een document dat continu groeit, herzien en aangevuld wordt.

Deze standaarden neem je ook mee op in een BIM Execution Plan of BEP. Dat is een projectspecifiek document dat als wegwijzer dient voor de coördinatie tussen verschillende teams en ervoor zorgt dat je interne standaarden overeenkomen met het grotere geheel van BIM. De BEP wordt ontwikkeld aan het begin van een project, dus het kan ook helpen bepalen of je extra software nodig hebt, zoals een programma voor modelcontrole.

- Extra software

Naast BIM-software zoals Vectorworks Architectuur, blijkt vaak dat het BIM-proces baat heeft bij aanvullende software. Vele bedrijven maken bijvoorbeeld gebruik van render- en visualisatieprogramma's zoals Enscape om hun BIM-modellen tot leven te brengen. 

Ook de hulp van een software voor clash detectie om vroegtijdig problemen op te sporen, kan nodig zijn om jouw BIM-visie te bereiken. Hiervoor kan je Solibri en de directe link met Vectorworks gebruiken.

Er zijn verschillende softwareopties die je BIM-workflow versterken. De sleutel om te beslissen wat je nodig hebt, ligt in jouw vooropgestelde BIM-visie.

- Voorbeeldbestanden

Voorbeeldbestanden exploreren is een goed idee omdat ze je een algemeen idee geven van hoe een succesvol BIM-bestand is opgezet. Zo leer je de essentie en kan je ze vervolgens overnemen bij je eigen projecten. We hebben voor jou verschillende gedetailleerde voorbeeldprojecten klaar gezet om te downloaden en vrij te verkennen. Dit is de ideale manier om kennis op te doen van een BIM-bestand in Vectorworks en inspiratie op te doen.

Tip 4: Meet en evalueer de processen

Maak tijdens het BIM-implementatieproces regelmatig tijd vrij om te evalueren wat er goed en fout gaat. BIM-implementatie is een proces dat voortdurende reflectie vereist. Houd je doelen voor ogen en onderbouw ze met vragen zoals:

  • Als ik mijn doel op dit project niet heb bereikt, welke stappen kan ik dan nemen om het de volgende keer wel te halen?
  • Kan ik mijn templates aanpassen op basis van wat ik heb geleerd?
  • Hoe kan ik de volgende stap naar BIM nemen?

Met deze 4 tips kan je concreet aan de slag bij je implementatie. Het is vooral belangrijk om te onthouden dat BIM opstarten in je bureau een proces is. Je bouwt telkens voort op wat je hebt geleerd bij je vorige project. Na verloop van tijd betalen de voordelen van je investering zich aanzienlijk terug.

Je hoeft ook niet meteen all the way gaan, zegt Meindert Leenders in dit artikel. Gewoon starten is de eerste stap. 

Klaar om te starten met BIM? Vraag dan meteen een offerte aan voor Vectorworks, de ultieme BIM-software voor architecten en landschapsarchitecten. Vectorworks is het ideale all in one pakket waarmee je kan schetsen, tekenen, modelleren, technische documentaties maken, berekenen en presenteren in 2D en 3D.