De nieuwe AI-visualizer van Vectorworks 2024

Artificiële intelligentie (AI) is niet langer iets uit de toekomst, maar is volop aanwezig in diverse sectoren, en de designwereld is geen uitzondering. Ben jij op zoek naar manieren om je design processen te versnellen en te optimaliseren? Dan heeft Vectorworks 2024 Update 4 dé oplossing: de gloednieuwe AI Visualizer.

De nieuwe AI Visualizer is een onderdeel van de Vectorworks 2024 Update 4 en zorgt ervoor dat je snel meerdere iteraties van je eerste ontwerpconcepten maakt. Dankzij het hoge gebruiksgemak van de functie verken je ontwerpideeën en deel je verschillende opties met je klanten. We tonen je de vele mogelijkheden.

De kracht van iteratief ontwerpen

Ontwerpen is van nature een iteratief of herhalend proces. Projecten worden voortdurend verfijnd en ontwikkeld. Zelfs met een heldere ontwerpvisie tussen jou en je klant is het waardevol om diverse opties te presenteren. Denk hierbij aan verschillende materialen, kleuren of vormen.

Zoals Kesoon Chance, senior specialist interieurarchitectuur, het treffend verwoordt: "Iteratief ontwerpen is wat er gebeurt als de ideeën stromen. En zelfs met een efficiënte communicatie met je klant, is er geen enkel project dat ongewijzigd blijft - het is essentieel voor een optimale samenwerking tussen ontwerper en klant."

De Vectorworks AI Visualizer versnelt dit iteratieve proces aanzienlijk. Met deze krachtige tool creëer je in een oogwenk verschillende ontwerpvariaties op basis van een Vectorworks-bestand of tekstaanwijzingen. Perfect om te brainstormen, concepten te ontwikkelen en diverse opties met je klanten te bespreken.

Eenmaal je basisidee in Vectorworks staat, kan je het door de AI Visualizer halen om bijvoorbeeld verschillende versies van je project te genereren. Met deze opties kan je vervolgens je eigen ideeën verder uitwerken. Of je kan de AI Visualizer bijvoorbeeld vragen om verschillende kleurencombinaties of vormen voor te stellen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Snel afbeeldingen genereren

De nieuwe AI Visualizer in Vectorworks genereert razendsnel afbeeldingen op basis van een Vectorworks-bestand en tekstuele omschrijvingen. Je kan de functie ook gebruiken om gedetailleerde visualisaties van je tekeningen te creëren. Perfect voor het bedenken van concepten en het maken van presentaties! Let wel dat de AI Visualizer geen Vectorworks-objecten genereert om te gebruiken in een 3D-model.

De AI Visualizer is naadloos geïntegreerd in Vectorworks, onder het menu Model. Hij blijft open terwijl je werkt, voor een ononderbroken workflow. Dankzij Vectorworks Cloud Services is installatie overbodig en verloopt alles soepel.

Maak je geen zorgen over je hardware: de verwerking gebeurt in de cloud. Zo ervaar je optimale prestaties, ongeacht jouw computer. Werk gewoon door terwijl afbeeldingen worden gegenereerd. En wees gerust: je privacy is altijd gegarandeerd.

Zo werkt de AI-visualizer

Zorg ervoor dat de Vectorworks Cloud Services-app is geïnstalleerd op je desktop. Als je verbinding hebt gemaakt, kies je in het menu Model en dan AI Visualizer. De gebruiksvriendelijke interface van de AI Visualizer biedt een eenvoudige set parameters om je te helpen bij het maken van iteratieve afbeeldingen, zoals ‘Gelijkaardig genereren’, ‘Creativiteit’ en ‘Prompt’.

Met Prompt kan je een beschrijving invoeren van de afbeelding die je wil genereren. Om een goede en doeltreffende prompt te schrijven, geef je duidelijke en precieze instructies met een komma tussen elk segment van de prompt.

‘Gelijkaardig genereren behoudt de originele afbeelding. Je kan met deze optie extra variaties vragen of zelfs een nieuwe weergave van je 3D-model instellen.

Met de parameter ‘Creativiteit’ bepaal je hoe hard je nieuwe afbeelding afwijkt van de bronafbeelding of hoe sterk de conceptafbeelding gebaseerd is op je tekstprompt.

Voorbeelden van goede prompts:

  • Beeldstijl: aquarel, potloodschets, realistisch, krijtstijl of realistisch
  • Stijl van de objecten in de afbeelding: modern, Art Deco, of zelfs de naam van een bekende ontwerper wiens stijl je wil verkennen
  • Type project: interieur, exterieur, of bijvoorbeeld kunstgalerie, koffieshop, park, woontoren
  • Kleuren en materialen: bijvoorbeeld rood metaal, verticale houten lambrisering, glas, zandstenen straatstenen, baksteen
  • Omgeving of locatie: zoals weide, stad, strand, bos of zelfs de maan
  • Seizoen, weer en tijdstip: herfst, zomer, zonnig, mist, nacht of gouden uur
  • Lichtomstandigheden: indirect amberkleurig licht, gedempt licht, zacht licht, levendig licht, cyberpunk, of licht dat door een raam valt
  • Stijl van meubels, planten en andere dingen in beeld: eigentijdse gebogen bank, palmbomen, eetkamertafel in Art Deco-stijl...

Probeer het uit en misschien wordt de Vectorworks AI Visualizer jouw nieuwe creatieve partner in crime!

AI-afbeelding: potloodschets
AI-afbeelding: aquarel
AI-afbeelding: realistisch
Ai)afbeelding: realistisch met verschillende materialen

Benieuwd wat de laatste updates je nog meer brengen? Lees hier het handige overzicht van alle nieuwigheden.

Hoe installeer ik de update?

Update 4 is beschikbaar voor alle versies van Vectorworks 2024 via de software-updater. Selecteer ‘Zoek naar updates’ in het Vectorworks menu (Mac) of het Help menu (Windows).

-50% op Vectorworks Design Suite voor 2 jaar. Offerte aanvragen →