Laureaten Architectuur
Voor de Vectorworks Ontwerpprijs gingen we voor de vijfde keer op rij op zoek naar de meest getalenteerde student-ontwerpers in architectuur, interieur, landschap en entertainment. In 2021 sluiten we deze internationale ontwerpwedstrijd af met maar liefst vier winnaars in de Benelux en Polen. In de eerste, lokale ronde beloonde onze jury deze intrigerende projecten met telkens $1.000 voor de ontwerper(s) en gratis Vectorworks-software en -training voor de faculteit van de winnaar.
Naast onze winnaars tellen we dit jaar ook maar liefst 8 runners-up. Proficiat aan alle laureaten!
Winnaar: Justyna Dmytryk — Hideout - Zelfvoorzienende Hutten In Cambodja
Het project, ontworpen door Justyna Dmytryk van de Technische Universiteit van Wrocław, past perfect in de trend om gebouwen te ontwerpen met een minimale impact op het milieu. Vanwege de kleine oppervlakte van de hut werden de functies gescheiden, verpakt in afzonderlijke modules en verbonden door bruggen. Dit biedt de mogelijkheid om de afzonderlijke eenheden op eender welke manier samen te stellen. De hoofdstructuur van de modules bestaat uit bamboepalen en -balken, die plaatselijk beschikbaar zijn en de ingebedde energie van de hutten beperken. De units zijn uitgerust met zonnepanelenen/ of een regenwateropvangstructuur.
Runner-Up: Agnieszka Chudy — Architectuur In Het Licht Van Rampen
Modelbouwontwerp van een plattelandsscholencomplex in Haïti. Het project van Agnieszka Chudy van de Sopot Universiteit voor Wetenschap en Technologie had als doel de verstoring van de ecologische kenmerken van het landoppervlak en de bodem tot een minimum te beperken. Daarnaast wil het project het biologisch actieve gebied behouden en vergroten. Voor de bouw van een schoolcomplex maakt ze gebruik van de basisprincipes van architectuur, verenigbaar met de plaatselijke bouwtechnieken en de aanwezige eenvoudige en natuurlijke materialen. Zo werd modulariteit mogelijk. Niet alleen in een equatoriaal klimaat, maar ook in bedreigde regio's als snelle reactie op noodsituaties.
Runner-Up: Sabrina Pisano — Vermindering Van Het Stedelijk Hitte-Eilandeffect
Bij het ontwerpen van accomodatie en faciliteiten voor de TUDelft Bouwkunde studenten, probeert runner-up Sabrina Pisano van TU Delft rekening te houden met de klimaatverandering en de stijgende temperatuur. Deels ingegraven architectuur en een dubbele gevel zorgen voor constante verkoeling. Het phyllotactische patroon van de koepel, gabaseerd op de reeks van Fibonacci, doet denken aan een paardenbloem. De met klimplanten bedekte koepel werkt als schild. Schaduw en wind maken er de ideale openlucht studieplek van.
Werken bij Design Express
Ben je op zoek naar een boeiende job waarin Vectorworks centraal staat? Bekijk de vacatures of vertel ons waarom jij perfect in ons team zou passen.
Korting voor starters
Kies voor een vliegende start met student2PRO en krijg 40% korting.