Drie BIM-mythes doorprikt

BIM wordt al in tal van bedrijven omarmd, toch zijn er nog veel die twijfelen om het te implementeren in hun workflow. Om alle twijfels de wereld uit te helpen, doorprikken we in deze blogpost drie BIM-mythes.
© Vectorworks, Inc.

Mythe 1: BIM is te complex voor architectenbureaus

Deze komt vaak aan bod, want het klopt dat BIM tonnen gegevens bevat en dit kan, zeker als je net start met BIM, overweldigend zijn.

BIM is er in vele soorten en maten - klein, groot, open, gesloten, enz. Er is dus niet één manier om BIM in een project of bureau te integreren; het hangt allemaal af van de behoeften van je bedrijf en het project.

Rob Hollis, Product specialist, Vectorworks geeft toelichting:

“Niemand zegt dat BIM complex moet zijn. BIM is enkel een methode om gegevens te coördineren. Architecten zijn hier voortdurend mee bezig, denk aan materialen, hoeveelheden, maten en andere metingen. Het is een kwestie van de informatie op tekeningen, modellen en details zodanig te coördineren, zodat deze kan worden gedeeld met klanten en adviseurs.”

“We moedigen bureau’s aan om eerst stil te staan en na te denken wat ze met BIM willen bereiken en daarna klein beginnen met een interne workflow (Little BIM of Office BIM). In de loop van de tijd kan je opschalen naar Big BIM. Het mooie aan BIM, elk bedrijf kan er precies uit halen wat het nodig heeft.”

Mythe 2: BIM belemmert de creativiteit

Omdat je met BIM gegevens coördineert, is het logisch dat het wordt ervaren als een minder artistiek proces. Maar mocht deze mythe waar zijn, zou je BIM niet kunnen inzetten in architectuur.

BIM belemmert het artistieke vakmanschap niet, want BIM is een aanvulling op een bestaand proces, geen vervanging.

Sarah Barrett, Senior Product specialist, Vectorworks legt verder uit:

“BIM vult het creatieve proces aan, organiseert het en versnelt het zelfs. BIM automatiseert tijdrovende taken zoals het generen van aanzichten en snedes of de start van een detaillering, waardoor je meer tijd besteedt aan ontwerpen.”

“Een andere daarmee samenhangende bewering is dat BIM een negatieve invloed heeft op de esthetiek. Veel architecten ontwikkelen een eigen tekenstijl, een creatieve weergave van afbeeldingen en renders, en denken dat de integratie van een BIM-methodologie de artistieke kwaliteit zal wegnemen.”

Software zoals Vectorworks zet grafische weergaven en afbeeldingen voorop en je neemt dit met hetzelfde gemak als bij een niet-BIM-proces in de BIM-documentatie op. BIM helpt documentatie beter te coördineren, maar boet in Vectorworks niet in op visuele weergaven.“

Mythe 3: BIM is een specifieke softwareoplossing

BIM is een proces, geen software of one-size-fits-all antwoord. BIM zoekt naar een vroege samenwerking tussen alle belanghebbenden bij een project, zoals eigenaren, ontwerpers, bouwers, architecten, interieurontwerpers, tuinarchitecten, ingenieurs en andere partijen. 

Zoals Meindert Leenders van ILB Architecten het stelt: “BIM is eenvoudig om mee te beginnen. Het is een middel om een doel te bereiken, maar nooit het doel op zich - ook al lijken andere ontwerppakketten dat wel te suggereren.”

Ontdek wat Luc Lefebvre, product marketing manager, Vectorworks van deze mythe vindt:

“Als BIM een software op zich zou zijn, stuiten we op een aantal uitdagingen. Ten eerste zou het rekening moeten houden met de behoeften van tientallen verschillende disciplines in de AEC-industrie met gespecialiseerde tools. Op dit moment bestaat er in de industrie niet één tool die zulke gespecialiseerde mogelijkheden biedt voor alle aspecten van een multidisciplinair proces. Je kiest als bureau de software die het beste aansluit bij jouw onderneming.”

“Ten tweede, zou het het hele doel van BIM tenietdoen. BIM verbreedt het scala aan beschikbare software mogelijkheden, het verdunt niet. Multifunctionele samenwerking is hier belangrijk. Het gebruik van één software voorop stellen is dus tegenstrijdig.

De sleutel tot succes van BIM is communicatie, coördinatie en automatisatie. Het stelt ontwerp en bouwteams niet alleen in staat om efficiënter te werken, maar geeft ook meer inzichten aan klanten en levert op het einde van de rit projecten op met verbeterde kwaliteit en efficiëntie.” 

Heb je interesse om met Vectorworks en BIM aan de slag te gaan? Vraag dan je gratis testversie aan.

Nu 50% korting op de eerste 2 jaar Vectorworks. Ontdek →