ILB architecten: Eenvoudig beginnen met BIM

© ILB Architects

Architectenbureau Iglesias Leenders Bylois (ILB architecten) zet langzaam maar zeker in op Building Information Modeling (BIM). Grote voortrekker binnen het bureau is architect Meindert Leenders, volgens wie elke architect ondertussen met BIM bezig zou moeten zijn: “Dat hoeft niets groots te zijn. Neem een concreet project, zet jezelf een paar haalbare doelen en probeer die in BIM uit te werken.”

Zelf koos ILB ‘Bergerheide’ in Peer als proefproject, een ontwerp bestaande uit drie parkvilla’s, ontwikkeld in samenwerking met Bouwbedrijf Dethier. De voorschriften voor de samenwerking waren al redelijk duidelijk uitgezet door Vlaanderen Bouwt vzw, wat de architecten een goed kader bood om met BIM te experimenteren.

© ILB Architects

BIM implementeren met Vectorworks

“Tot op het heden voelen wij ons het best bij Vectorworks. Het is intuïtief en flexibel en laat ons toe op een snelle manier gepersonaliseerde concepten te vertalen naar de verschillende bouwpartners.” De laatste jaren heeft Vectorworks enorm grote stappen gezet op het BIM-front, zonder daarbij de 2D-waarde van het programma uit het oog te verliezen. “Met Vectorworks kun je na aanvang van je 3D-ontwerp nog dingen aanpassen in 2D.”

Een ander voordeel van Vectorworks is dat het niet vervalt in kant-en-klare oplossingen die je uit een bibliotheek plukt. “We zijn in eerste plaats ontwerpers. BIM is daarbij een middel om het ontwerp te optimaliseren, maar het is nooit het doel.” Nog een belangrijk BIM-aspect dat Leenders aanhaalt, is de mogelijkheid om snedes rechtstreeks uit je 3D-model te genereren.

Het enige waar je voor moet opletten volgens de architect, is de drang naar te veel detail. "Uiteindelijk is BIM een verhaal van jezelf kunnen beheersen en de essentie proberen te vatten in 3D.”

Starten met BIM? Gewoon doen

Hoewel niet alle uitwisseling even vlot is verlopen, blijft Leenders zeer positief over Bergerheide als Open BIM-project: “Het was een zeer goede leerschool, zowel voor ons als voor Dethier.” Doorheen het proces hebben beide partijen hun eigen werkterrein afgebakend.

Het ontwerpen bleef bij de architecten liggen, terwijl de aannemer de uiteindelijke werkhuistekeningen voor zich nam. Daarbij werd het Vectorworks-model steeds als referentie gebruikt, wat de onderlinge communicatie sterk bevordert. “Op onze werfvergaderingen moet er nu vrij weinig gebeuren. Er duiken geen grote problemen meer op. Dat is het goede aan BIM en tekenen in 3D: ieder pijnpunt kom je al tegen tijdens het bouwen van het model.”

Na zijn ervaringen met Bergerheide is Leenders volledig voor BIM met Vectorworks gewonnen, al moet het volgens hem niet meteen om volledig Open BIM gaan. “Ik denk dat veel mensen terughoudend zijn omdat ze niet meteen all the way willen gaan. Maar dat moet ook niet. Om te beginnen met BIM, moet je jezelf gewoon een aantal doelen stellen. Neem een concrete case, iets kleins, en probeer dat in BIM te zetten. Hoe vroeger dat je ermee begint, hoe beter.”

Lees hier al onze BIM case study's →

Nu 50% korting op de eerste 2 jaar Vectorworks. Ontdek →