Wat is biofiel design en wat kan je ermee doen?

Biofiel design is een prachtig huwelijk tussen vorm en functie. We bekijken in dit artikel wat de basis is van biofiel design maar ook hoe je als ontwerper ermee aan de slag kan gaan in Vectorworks.
© The Kitchen Bijenkorf | i29

Wat is biofiel design?

Biofiel design is een manier om tijdens het ontwerpen de grenzen tussen buiten en binnen te laten vervagen. Het is een ontwerpfilosofie waarbij het gebruik van natuurlijke elementen zoals planten, hout, water en natuurlijk licht centraal staat. 

Het International Living Future Institute definieert de stijl als volgt: “biofiel ontwerp is de praktijk van het verbinden van mens en natuur binnen onze omgeving en gemeenschappen.” Maar het is nog veel meer. Een biofiel design kan de impact van een ruimte op de gebruikers vergroten. Een ruimte die geïnspireerd is door de natuur kan het welzijn en de productiviteit bevorderen. Het kan zelfs de hersteltijd van een patiënt in een zorginstelling verkorten.

Biofiel design als inspiratie

Hoewel planten en andere natuurlijke elementen in een interieurontwerp niet nieuws zijn, gaat biofiel design nog een stap verder. Het is geen middel om een ruimte in te richten, maar een filosofie die de nodige planning van jouw kant vereist. “Er zijn tal van ontwerpstijlen om uit te kiezen”, zegt Nicole Cave, interieurontwerper en Vectorworks-expert. “Ze kunnen een enorme invloed hebben op een ontwerp, of het nu de klant is die geïnspireerd raakt of de ontwerper die aan het project werkt.” 

© Vodelgym West | Tank

Als je je laat inspireren door een stijl, is het belangrijk om te onthouden dat je die stijl niet volledig hoeft te kopiëren. Neem bepaalde elementen die je aanspreken over. Mix en match die elementen met je eigen unieke perspectief. Denk er bij biofiel design aan dat je geen heel bos in je volgende project hoeft te bouwen. Afhankelijk van het klimaat waarin je ontwerpt, krijg je mogelijks beperkingen.

Op zoek naar nog meer inspiratie? Ontdek hoe Daan Bruggink van ORGA Architect het aanpakt.

Hoe begin je met biofiel design?

  • Begin klein.
  • Wijd een muur aan een ‘verticale tuin’. Planten helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren, het geluidsniveau te verminderen en de stress te verlagen.
  • Pas je plattegrond aan om meer natuurlijk licht toe te laten. Natuurlijk licht is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. 
  • Integreer meer natuurlijke vormen in je ontwerp. Ze creëren een gevoel van rust en ontspanning. Het helpt ook om te focussen en de creativiteit te stimuleren.
  • Gebruik natuurlijke materialen. Natuurlijke materialen, zoals hout, steen en leer, kunnen een gevoel van warmte en comfort creëren.

Vectorworks geeft je gelukkig alle vrijheid die je nodig hebt om biofiele ontwerpen te maken. We lijsten voor jou enkele technieken op: 

  1. Bepaal je materiaal
    Bepaal eerst welke materialen je gaat gebruiken voor je ontwerp. Binnen Vectorworks heb je toegang tot een enorm aantal materialen en voeg je makkelijk extra realisme toe door gebruik te maken van het Textuurgereedschap. Met texturen onderzoek je zorgvuldig de visuele impact die verschillende soorten hout, groen en andere materialen hebben op de esthetiek van het ontwerp.
  2. Werk met symbolen
    Een eenvoudige manier om de impact van natuurlijke elementen, zoals planten, struiken of bomen, op je ontwerp te verkennen, is door symbolen te gebruiken. Dit kan je helpen om te visualiseren hoe de elementen de ruimte zullen beïnvloeden. Terwijl het RenderMall Plantengereedschap in het Visualisatie palet meer een esthetisch doel dient. Dit zijn prachtige 3D-elementen die de kwaliteit van presentatie verhogen.
  3. Gebruik organische vormen
    Het gebruik van organische vormen is ook een belangrijk onderdeel van deze ontwerpfilosofie. Je kan makkelijk natuurlijke, vrij vloeiende vormen creëren in Vectorworks met behulp van NURBS (non-uniform rational basis spline) modellering. “Zelfs met iets basics als een geëxtrudeerde rechthoek kan je een aantal zeer interessante vormen creëren door ze eenvoudigweg naar NURBS te converteren en vervolgens opnieuw vorm te geven”, aldus Neil Barman, productspecialist bij Vectorworks Architect. Het ‘3D Power Pack’ onder het vervolgkeuzemenu ‘Model’ bevat verschillende NURBS-gerelateerde opdrachten. “Deze commando's laten een NURBS-curve of -oppervlak dingen voor je doen," aldus Barman. "Je kan gedrapeerde oppervlakken, helixen, spiralen… maken.”

Als je meer detail in je natuurlijke ontwerpelementen wil, bijvoorbeeld verschillende gegevens en wetenschappelijke namen, kan je samenwerken met een landschapsontwerper. Of neem de upgrade naar Vectorworks Design Suite, die de mogelijkheden van Vectorworks Architectuur, Landschap en Spotlight combineert. Ontdek hier de verschillende Vectorworks-producten.

[Gratis webinar] Vectorworks & Esri: een krachtige integratie. Schrijf je in →