Waar vindt een architect zijn inspiratie?

© Design Express

Of je nu architect, designer, modeontwerper of bakker bent, we raken allemaal wel eens creatief uitgeput. En dat is normaal, inspiratie komt niet continu aanwaaien. Maar het mooie van inspiratie is dat je het wel overal vindt. Om jou op weg te helpen lijst Design Express de inzichten over inspiratie van de zes gastsprekers en Vectorworks-gebruikers van ons najaarsevent Inspirium: Imagine Architecture op. Herbekijk de video’s en kijk mee in het hoofd van deze toparchitecten.

Els Kuypers – Osar

Tijdens haar lezing benadrukt Els Kuypers van Osar hoe belangrijk ze het vindt om de stem van de eindgebruiker mee te nemen bij het ontwerpen van een gebouw. “Vaak wordt er weinig rekening gehouden met de behoeften van de eindgebruiker, in ons geval mensen met een bepaalde kwetsbaarheid. Dit moet anders volgens ons en daarom lopen we enkele dagen mee in de gebouwen die we gaan realiseren. Dan kijken we wat er is, maar ook wat er niet is.” In haar lezing geeft Els inzichten over de ‘verdamping van het rusthuis’, waarbij ze met Osar constant zoeken naar hoe de woonvorm in het rusthuis zo minimaal mogelijk verschilt met de woonvorm thuis.

Daan Bruggink – Orga

Aan de hand van enkele projecten licht Daan Bruggink van Orga toe hoe zijn bureau steevast focust op biofilie en biomimetica. Hij had tijdens zijn lezing bijzondere aandacht voor basisschool De Verwondering, een gebouw waar hout de boventoon voert en dat Orga ontwierp in Almere. “Onderzoek wijst uit dat hoe meer we de natuur in bouwprojecten ervaren, hoe gelukkiger we ons voelen.” vertelt Bruggink.

Bart Hollanders – Eagles of Architecture

Volgens Bart Hollanders van Eagles of Architecture bestaat vernieuwende architectuur niet. Hij licht die visie toe aan de hand van eigen projecten. “Enerzijds halen wij onze inspiratie uit vakliteratuur en kunst, anderzijds uit de gebouwde werkelijkheid. Want wij zijn ervan overtuigd dat hoe origineel een idee ook is, het altijd voortbouwt op de geschiedenis van de dingen. Het komt nooit uit het niets. Brand new bestaat niet in de architectuur. Onder de naam ’Friday I’m in love’ organiseren wij in ons bureau elke vrijdag sessies waarin we niet werken aan opdrachten, maar bestaande architectuur hertekenen om eruit te leren.”

Benjamin Denef – DMOA

Puzzelen aan een vraagstuk is het liefste wat Benjamin Denefen de architecten van DMOA doen. Tijdens zijn lezing komt ook het eigen kantoor, KRUUL, gerealiseerd op een minuscuul perceel in Leuven, aan bod. De gevel werd opgebouwd met stampleem die onze werknemers, mezelf incluis, maakten.” Want ook productontwikkeling staat mee op het palmares van DMOA. Materialisatie, ambacht en innovatie is de grote drijfveer voor dit bureau. Daarnaast zetten ze zich ook in voor humanitaire ontwikkelingen, dat doen ze onder andere met hun Maggie-tenten.

Jeroen Dirckx – KCAP

Voor Jeroen Dirckx van KCAP is stedenbouw een proces dat niet alleen door de ontwerper, maar evengoed door de gebruiker wordt vormgegeven. Hij pleit ook voor het mengen van functies in stedelijke ontwikkelingen. “Stedenbouw is eigenlijk constant aan knoppen draaien”, aldus Dirckx. “Je moet een evenwicht zoeken tussen controle en laissez-faire.” Hij zoomt in op de verschillende methodes van ontwerpen en staat stil bij hoe we landschapsarchitectuur en de stedelijke omgeving moeten verweven met architectuur.

Johannes Robbrecht – Robbrecht en Daem architecten

Johannes Robbrecht van Robbrecht en Daem architecten start vanuit het eigen kantoor in Gent. Hij had het vooral over het belang van ongeprogrammeerde ruimte in de stad en het unieke maatsysteem dat zijn bureau ontwikkelde. “Je moet als ontwerper ongeprogrammeerde ruimte durven toelaten binnen het stedelijk weefsel”, zo vertelde hij. “Want ook die brengen je project tot leven. Een mooi voorbeeld daarvan is de Gentse Stadshal, waar onder de overkapping spontaan allerlei uiteenlopende activiteiten georganiseerd worden, wat in een strikt geprogrammeerde ruimte niet mogelijk is.”

Hopelijk hebben de inzichten van bovenstaande architecten je geprikkeld. Onthou vooral dat inspiratie overal zit, in grote en kleine dingen. Ben je benieuwd hoe het inspiratie-event Inspirium: Imagine Architecture verlopen is? Bekijk hier de aftermovie en wie weet haal je ook daar inspiratie?

TIP! Wil je net als deze architecten ook creatief aan de slag zonder beperkingen? Probeer de CAD/BIM oplossing Vectorworks, een tekenpakket dat tools combineert voor architectuur, interieur en BIM, en de focus legt op mooie presentaties. Vraag hier je gratis testversie aan.

[Gratis webinar] Vectorworks & Esri: een krachtige integratie. Schrijf je in →