Vectorworks-gebruiker Moreno en A2M ontwerpen kantoorgebouw Square 42

In Belval, Luxemburg is een nieuw groot kantoorgebouw gebouwd: Square 42. Het pand is ontwikkeld door Atenor en ontworpen door A2M in samenwerking met Moreno Architecture and Associates.
© A2M-Moreno Architecture

Square 42, een nieuw kantoorgebouw in Belval, ligt op een strategische locatie. Het ligt tegenover het RBC-gebouw van Claude Vasconi en aan het toekomstige centrale plein. Het plein is zowel bereikbaar met de auto als te voet. Square 42 biedt 20.350 m² administratieve ruimte en 1.250 m² winkelruimte.

Winnaar Design and Build wedstrijd

Voor het ontwerp van het nieuwe gebouw werd een Design and Build wedstrijd uitgeschreven. Ontwikkelaar Atenor, in een team met het architectenbureau A2M in samenwerking met Moreno Architecture & Associates, won uiteindelijk de wedstrijd.

De samenwerking met het Belgische kantoor A2M gaf een impuls aan verschillende pijlers. “Door onze twee kantoren te combineren, hebben we een veel grotere impact”, legt Stefano Moreno uit. “Wij krijgen in Luxemburg erkenning voor onze knowhow op het gebied van architectuur, ruimteplanning en interieurontwerp.” Terwijl A2M niet alleen in België, maar ook op Europese en zelfs mondiale schaal erkenning krijgt als toonaangevend op het gebied van milieu en duurzaamheid. A2M maakte naam met zijn vermogen om projecten met zeer hoge energieprestaties af te leveren en beschikt over een geïntegreerd ontwerpbureau.

Het volume is vastgelegd in het door KCAP opgestelde masterplan, “een kwalitatief maar restrictief plan, wat de homogenisering van de projecten mogelijk maakt”, merkt Stefano Moreno op.

We ontwikkelden het ontwerp in overleg met naburige projectontwikkelaars. “Agora werkte over een periode van vijf workshops een samenwerking uit. Dat maakt het onder meer mogelijk om kwesties als parkeren, externe verbindingen, etc. ter discussie te stellen en zorgt voor meer samenhang in de wijk en tussen de terreinen”, aldus Sebastian Moreno-Vacca.

© A2M-Moreno Architecture

Een “slim” ontwerp

Bij het ontwerp van het toekomstige gebouw hebben de architecten zich voornamelijk gebaseerd op de omgevingsomstandigheden. “We hebben de baan van de zon en de impact ervan op de gevels zeer zorgvuldig bestudeerd”, legt Sebastian Moreno-Vacca uit. Elk raster van 1,35 m wordt een gepixeld element dat wordt opgenomen in het digitale model en varieert naargelang de gegevens die worden verstrekt. Zo opent of sluit de gevel zich, wordt geplooid of plat, afhankelijk van de baan van de zon. “De formele compositie wordt in dit geval gedicteerd door de overweging van de natuurlijke elementen,” zegt Sebastian Moreno-Vacca. Naast deze oppervlaktevariaties is er een spel van volheid en leegte, met onderbrekingen in het volume, in wisselwerking met de stedelijke schaal.

“We stelden ook een structureel ontwerp voor dat iets geavanceerder was dan gebruikelijk”, voegt Stefano Moreno eraan toe. “Deze aanpak creëert een grotere mogelijkheid tot transformatie van de ruimtes, en dus een langere levensduur van het gebouw. Deze structurele planning schept een beeld van de evolutie van het gebouw op zeer lange termijn. Het kost aanvankelijk iets meer, omdat het in het begin meer inspanning en denkwerk vergt, maar het biedt een levensvatbaar ontwerp op lange termijn, wat zeer interessant is voor een investeerder.”

Een groene aanpak

De ontwerpers zorgden voor veel groen in het gebouw. Naast verplichte groene daken, zijn er ook plantenclusters in de vorm van loggia's op verschillende plaatsen. “We stelden ook voor om NOx-katalysatoren te installeren,” zegt Sebastian Moreno-Vacca. “Met behulp van een technische verf op de gevel, vangen we de uitlaatgassen van de auto's op om ze te kristalliseren op het oppervlak. Het regenwater voert ze vervolgens af. Zo werkt het gebouw als een park van vijf hectare.”

© A2M-Moreno Architecture

Een aanpak die inspeelt op post-Covid trends

De COVID-crisis versnelde het in rekening brengen van milieukwaliteit. De benadering van het ‘nieuwe normaal’ in de vastgoedsector bestaat erin gebouwen op de markt te brengen die hyperefficiënt zijn op het gebied van energie, maar die ook veel meer rekening houden met de behoeften en de levenskwaliteit van de bewoners. Daarom streven ontwerpers niet alleen naar de BREEAM-certificering op het niveau ‘Excellent’, maar ook naar een Well-certificering op het niveau ‘Gold’.

Het gebouw krijgt ingebouwde intelligentie om te communiceren met de toekomstige bewoners. Daarvoor heeft het team een beroep gedaan op de diensten van het Luxemburgse bedrijf Sensus Nova, dat werkt aan het opzetten van een intelligent, maar eenvoudig te gebruiken systeem. “We maken het leven in het gebouw makkelijker met het aangeven van de bezetting in de kantine, automatische herkenning voor aansluiting op een kantoor, de locatie van de dichtstbijzijnde beschikbare locker, ... Toch blijft het eenvoudig en gebruiksvriendelijk”, besluit Stefano Moreno.

Moreno, trotse Vectorworks klant

‍Moreno is een toonaangevend internationaal architectenbureau gevestigd in Luxemburg. Moreno Architecture et Associés is een groep architecten die zich onderscheidt door creativiteit, geloofwaardigheid en betrouwbaarheid, en die zich kenmerkt door openheid, persoonlijke betrokkenheid, innovatie, luisteren en eerlijkheid.

Vectorworks is de software bij uitstek die hun deze flexibiliteit geeft bij zowel het ontwerpen als het uitwerken van hun projecten.

© A2M-Moreno Architecture

Technische fiche

  • Ontwikkelaar: Atenor
  • Architect: A2M (projectleiders: Marcella Rufino Rocha en Stefano Dastoli), Moreno Architecture et Associés (projectleiders: Yannick Adam en Dominique Jacob)
  • Bouwkundig adviseurs: ICB
  • Speciale technische adviseurs: Felgen
  • Oppervlakte: 20.350m² kantoren, 1.250m² winkelruimte
  • Plaats: Belval, Porte de France

‍Klaar om zelf aan de slag te gaan en je inspiratie om te zetten in hoogwaardige ontwerpen? Ontdek hoe Vectorworks jouw architectuurproject naar nieuwe hoogtes tilt en geniet van een maximale ontwerpvrijheid, van schets tot BIM. Vraag meteen je testversie aan!

Bron - Auteur: Céline Coubray

-20% op Vectorworks-licenties. Ontdek →