Jeroen Dirckx van architectenbureau KCAP haalt inspiratie voor projecten bij sterke auteurs-architecten

Waar halen architecten hun inspiratie en creativiteit vandaan om de grenzen van vorm en materialiteit te verleggen? Deze vraag staat centraal tijdens Inspirium: Imagine Architecture, een uniek event dat Design Express op 13 september 2022 organiseert in het prachtige Elisabeth Center in Antwerpen. Zes architecten komen er vertellen over wat hen raakt, over hun drijfveren en inspiratiebronnen. Eén van hen is Jeroen Dirckx, die met zijn collega’s bij KCAP zijn inspiratie haalt bij sterke auteurs-architecten.

Het dagelijks stadsleven is een enorme bron van inspiratie voor mij”, aldus Jeroen Dirckx. “Ik evolueer vanuit het kijken naar de esthetiek en de schoonheid van een stad naar het systeem erachter. Hoe komt dat een plein succesvol is? Waarom heeft dat plein zo’n vibe die mensen aantrekt om er te wonen en te werken? Hoe zit het met de mobiliteit van een stad, het groen, de activiteiten, de ondernemingen… Nadenken en stilstaan over hoe al die zaken in een een stad inwerken, vind ik boeiend en inspirerend.”

Voor Jeroen en zijn collega’s bij KCAP is het ontwerpproces een combinatie van de plek, de geschiedenis en ook de activering. “Zo kan een opdrachtgever een programma geven dat wij tegen het licht houden. Wij stellen onszelf en de opdrachtgever de vraag: wat is er echt nodig om een plek tot leven te wekken? Gesprekken met omwonenden, stakeholders, de opdrachtgever, enz maken dat een project vorm krijgt.”

“Het is wel boeiend dat heel veel van die architecten die mij inspireren best wel sterke auteurs-architecten zijn. De manier waarop wij in projecten staan, is in samenwerking via complex opdrachtgeverschap. Gemeenten, ontwikkelaars, eindgebruikers, omwonenden… hebben allemaal een belangrijke rol in de totstandkoming van het proces. Je creativiteit komt niet enkel uit een soort eigen drang, je moet juist al die belangen een plek geven en toch nog een ontwerpende, sturende en conceptueel sterke aanpak behouden.”

Jeroen Dirckx is één van de zes gastsprekers-architecten tijdens het inspiratie-event Inspirium: Imagine Architecture dat op dinsdag 13 september 2022 doorgaat. Het event wordt live uitgezonden vanuit het Elisabeth Center in Antwerpen en jij kan erbij zijn.

[Gratis webinar] Vectorworks & Esri: een krachtige integratie. Schrijf je in →
Nu 50% korting op de eerste 2 jaar Vectorworks. Ontdek →