Platane & Ilic ontwerpt het college van de toekomst

Het Miriam Makeba-college op de Condorcet-campus in Aubervilliers, Frankrijk, is een perfect voorbeeld van hoe moderne architectuur hand in hand gaat met functionaliteit. Architectenbureau Platane & Ilic geeft een kijkje in hun denk- en ontwerpproces.
© Platane & Ilic

“Om te reageren op de stedelijke uitdagingen, is het nodig om de aanwezigheid van het Miriam Makeba-college te bevestigen door middel van een sterke stijl die relevant blijft in deze veranderende ruimte”, klinkt het bij Platane & Ilic. Daarom bestaat het ontwerp uit twee specifieke constructieve opstellingen om zo veel mogelijk ruimte vrij te laten. Het perceel is relatief krap, maar de driehoekige vorm ervan was de echte uitdaging. Dus koos het bureau ervoor om de twee sporthallen en de culturele ruimte boven elkaar te plaatsen. De ruimtes hebben vergelijkbare afmetingen en het gebruik ervan kan gedeeltelijk worden gedeeld. De atletiekbaan ligt zo op het dak van het college. Dat werd mogelijk door de niveaus van de twee constructies dwars op elkaar aan te passen en het visueel te maken met behulp van de Vectorworks-ontwerpsoftware. Zo kon het geheel vanuit alle perspectieven bekeken worden, zowel in 2D als in 3D.

© Platane & Ilic

Leegte als integraal onderdeel

Om de bouwkosten te drukken zijn de verschillende onderdelen op elkaar gelegd volgens de afmetingen van de ruimtes. En om een doorlopende lijn te creëren van de entree naar de binnenplaats, zijn alle gedeelde ruimtes en de buitensportruimte geoptimaliseerd om één lijn te vormen. De twee sporthallen, de polyvalente zaal, de culturele ruimtes, de kleedkamers en technische bijgebouwen, de fietsenstalling en de buitensportruimte passen allemaal in deze geometrie. Omdat we op zoek waren naar pure volumes, hebben we gewerkt aan de kwaliteit van de leegte tussen de volumes, zegt Platane & Ilic. “De leegte wordt de ruimte die de hele enscenering van het instituut overneemt, de entree die zowel symbolisch als fysiek verbonden is met de opeenvolging van verschillende voorpleinen en de kleedkamer en weer uitloopt naar de binnenplaats.”

© Platane & Ilic
© Platane & Ilic

Er werd extra aandacht besteed aan het ontwerp van de binnenplaats om de schoolkinderen een royale, open, warme en rustgevende ruimte te bieden. De vloer is gemaakt van rood asfalt, de verticale structuur van het sportveld is crèmewit geschilderd en is de horizontale structuur van de balken werd gemaakt van gelijmd gelamineerd hout. De ruimte wordt verlicht door licht dat gefilterd wordt door het witte gespannen doek van het dak. Dankzij Vectorworks kon het architectenbureau het geheel perfect visueel voorstellen en haar visie overbrengen aan de eindklant.

© Platane & Ilic

Bekijk ook het ontwerp van het Naturalis Biodiversity Center van Neutelings Riedijk.

Unieke gevel en spel van kleur

Om de gevel uniek te maken, is alleen de kleur van de geperforeerde geanodiseerde aluminium panelen veranderd tussen de binnen- en de buitenkant van het gebouw. Aan de buitenkant is de kleur naturel om te passen bij de andere gebouwen in de straat, aan de binnenkant is de kleur champagne om een warme reflectie op de binnenplaats te creëren.

© Platane & Ilic

De gevel bestaat uit isolatie aan de buitenkant, een regenscherm met hoge weerstand om de waterdichtheid van de gevel te garanderen en een extra klimaatbeschermingssysteem bestaande uit een ventilatie-element van geperforeerd geanodiseerd aluminium. De zo gevormde gevel zorgt voor ventilatie van de muren, die niet worden blootgesteld aan direct zonlicht. De frames van geanodiseerd aluminium zijn doorlopend aan alle vier zijden. Een gemotoriseerd vouwluik maakt het gevelsysteem compleet, om de lichtniveaus te moduleren met behoud van dynamische thermische bescherming.

© Platane & Ilic

Toegang voor het publiek

Het college is gevestigd op een kruispunt, waar ook plaats voorbehouden werd voor de aanleg van een nieuwe straat in het PLU Aubervilliers. Die zal de Avenue de la Métallurgie verbinden vanaf de A1 tot de Quai Lucien Lefranc. Deze nieuwe weg wordt een belangrijke doorgangsweg die de verkeersdoorstroming in de wijk zal verbeteren en zal verbinden met de Condorcet-campus.

Het publiek dat de culturele ruimtes buiten de openingstijden van de scholen wil bezoeken, kan via de hoofdingang naar binnen gaan naar de ontvangsthal voor de culturele ruimtes, het trappenhuis, de lift en het eerste deel van de tentoonstellingsruimte.

© Platane & Ilic

Inspiratie opgedaan voor je eigen projecten? Met Vectorworks verloopt het hele ontwerpproces alvast een stuk vlotter en efficiënter. Ontdek het zelf!

-30% op Vectorworks producten. Offerte aanvragen →