Ontdek hoe Enscape de BIM-workflow bij Semba Corporation boostte

© Semba Corporation

Semba Corporation is een Japans bedrijf met kantoren over het hele land. Ze zijn gespecialiseerd in ontwerp, planning en bouw. Het is hun missie om “toekomstvriendelijke ruimtes te creëren” door uitgebreide ondersteuning te bieden doorheen het ganse creatieproces. Tijdens dat proces passen ze digitale technologieën toe, waaronder realtime visualisatie. DX Unit Digital Design Division Leader Yusuke Okura en Chief Hiro Nobata vertellen hoe zij Enscape gebruiken binnen hun projecten en dagelijkse BIM-workflow.

Enscape integreren in projecten en dagelijkse workflow

Enscape werd in 2019 bij Semba geïntroduceerd toen het bedrijf zijn BIM-activiteiten ging promoten. Okura en zijn team wilden een visualisatietool die BIM-gegevens gebruikte om onder andere renders te produceren.

“We begonnen ongeveer drie jaar geleden met het promoten van BIM-software, en op dat moment hadden we al overwogen om een visualisatietool te introduceren. We kozen Enscape uit vele andere architecturale visualisatiesoftware, en we zijn van plan om tegen 2022 ongeveer 50 Semba-medewerkers het te laten gebruiken,” aldus Okura.

Alleen al in 2021 gebruikten ze Enscape in ongeveer 90 projecten. Semba ontwerpt ruimtes in verschillende sectoren, van commerciële ruimtes zoals restaurants en winkelcentra tot projecten voor onderwijs, medische en recreatieve voorzieningen. Recent gebruikten zij Enscape voor twee projecten; een bakkerij en café project, en een lounge project. Bekijk de video van deze realisaties.

De voordelen van realtime visualisatie

De live koppeling tussen Enscape en BIM zorgt voor directe visualisaties. Dat was een belangrijke reden waarom ze Enscape kozen als visualisatietool. Het bespaart veel tijd omdat er geen BIM gegevens geïmporteerd en geëxporteerd hoeven te worden.

Okura legt uit hoe het werkt: “Enscape is eenvoudig in gebruik, en met zijn realtime rendering communiceer je ruimtelijke beelden op een manier die iedereen begrijpt. Enscape stelt ons in staat snel te werken, zelfs met de grootste hoeveelheid gegevens. De eenvoud van de bediening is geweldig, en volgens mij is dat het voordeel van Enscape.

Naast de eenvoudige bediening was ook het gemak waarmee Enscape en de CAD-software samenwerken een belangrijke factor in de beslissing om Enscape te implementeren. Het team visualiseert zo direct binnen de BIM-tools, wat leidt tot snellere consensusvorming.

“Het belangrijkste voor ons is de mogelijkheid om het ontwerp aan te passen en de materialen in real time op te stellen, zodat het onmiddellijk klaar is voor herziening. Onze ontwerpers houden van Enscape omdat ze daarmee tegelijkertijd kunnen ontwerpen en visualiseren. We maken ook actief gebruik van de Custom Asset Library, een functie die zeer nuttig is voor onze projecten.

© Semba Corporation

Hoogwaardige visuals in een paar stappen

Een andere reden waarom ze bij Semba voor Enscape kozen, was de efficiëntie en de effectiviteit bij het creëren van visuals van hoge kwaliteit. “Toen ik andere visualisatietools probeerde, moest ik veel configureren om een render van hoge kwaliteit te krijgen. Maar met Enscape verlies ik geen tijd aan het instellen en aanpassen van de visualisatie,” legt Okura uit. “Wij vinden het prettig dat Enscape geen complexe tool is. Met minimale handelingen maak je er visuals van hoge kwaliteit mee. Met Enscape kan ik in een paar stappen fotorealistische visualisaties maken.

© Semba Corporation

Vlotte interne communicatie

Door Enscape te integreren in hun ontwerp workflow kan het Semba-team via verschillende manieren een ruimte overbrengen, zoals renders, video en VR-data. Dit vergemakkelijkt een vlottere communicatie tussen ontwerpers en stelt hen in staat betere beslissingen te nemen over hun ontwerpen.

“De geëxporteerde VR-gegevens worden opgeslagen als een digitaal archief in de cloudopslag van het bedrijf. Dat digitaal archief delen we met iedereen zodat zelfs medewerkers die Enscape niet installeerden toegang hebben tot de geëxporteerde gegevens,” legt Nobata uit.

Enscape verbetert de communicatie tussen medewerkers die bij hetzelfde project betrokken zijn, maar zich op verschillende locaties bevinden. Enscape wordt vaak gebruikt voor zowel persoonlijke als virtuele vergaderingen. “Door de impact van het coronavirus is het vaak moeilijk om fysiek naar de projectlocatie te gaan of de projectleden rechtstreeks te ontmoeten, maar geëxporteerde gegevens worden nu virtueel bekeken en maken het mogelijk om online verder te werken. Nu kunnen de mensen die betrokken zijn bij de projecten via één scherm de ontwerpen zien en beoordelen.”

© Semba Corporation

Een waardevolle bron voor klanten

Door Enscape te gebruiken in hun ontwerpvoorstellen, vinden de medewerkers van Semba dat het voor iedereen makkelijker is om: 

  • de ruimte te begrijpen
  • consensus over een project te bereiken 
  • een klant het project te laten evalueren 

Semba gebruikt de Enscape-renders ook voor hun klanten-ontwikkelaars. Voor hen is het een hulpmiddel om huurders voor winkelcentra aan te trekken.

“We beginnen een verandering in onze interne ontwerpprocessen te zien sinds we Enscape integreerden in onze workflow. De communicatie tussen interne teams verloopt soepeler, de workflow is meer gestroomlijnd en het stelt ons in staat een goede indruk te maken op klanten,” zegt Okura.

Wil je na het lezen van dit verhaal graag nog meer lezen? In dit blogartikel legt docent Dill Khan van de Darmstadt universiteit uit hoe Enscape studenten helpt met hun projecten. Wil je meer weten over de kracht van Enscape? Ontdek aan de hand van vijf praktische video’s hoe je Enscape ten volle benut.