Dill Khan aan de Darmstadt universiteit: “Enscape helpt studenten en leert hen over BIM.”

Dill Khan, docent aan de afdeling architectuur bij de universiteit van Darmstadt, ontdekte Enscape toen hij nog studeerde. Nu gebruikt hij, samen met zijn collega docenten, de realtime rendering tool om studenten te helpen met hun projecten en hen te leren over Building Information Modeling (BIM). Khan: “Mijn tip voor docenten; breng BIM-leren in de collegezaal en uit de pc-kamer. Leer studenten over digitaliseringstheorie, waardoor hun vaardigheden op alle gebieden toenemen.”

Het BIM-onderwijsproject bevat: Vectorworks, BIM en Enscape

De Darmstadt universiteit is één van de tien grootste technische onderwijsinstellingen in Duitsland. Bovendien is het één van de eerste instellingen voor hoger onderwijs in de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) die BIM opneemt in hun onderwijs. Dat gebeurde via hun BIM-onderwijsproject, dat in 2016 startte.

“Het ontwikkelen van een onderwijsconcept voor BIM-theorie en -praktijk was een doelstelling van de universiteit”, legt Kahn uit. “Ik heb Enscape opgenomen als tool voor het BIM-lesproject, dat deel uitmaakt van ons Campus Digital-programma. Met dit programma kunnen studenten zaken uitproberen en zichzelf bijscholen.”

Vectorworks wordt voornamelijk gebruikt door de afdeling architectuur om vaardigheden in CAD-tools aan te leren. Door het BIM-lesproject begrijpen studenten hoe ze in een vroeg stadium kunnen modelleren en hoe realtime rendering een nuttig hulpmiddel kan zijn, vooral voor de kwaliteit van je werk.

“Ik gebruik Enscape, leid studenten door de interface en leg de belangrijkste gebieden uit. Omdat het een heel intuïtieve tool is, is het voor de studenten niet moeilijk om de software te leren gebruiken. Je beseft dat de tijd die wordt geïnvesteerd in het leren van een nieuwe software veel korter is dan je denkt”, aldus Kahn.

Studenten winnen verschillende nationale prijzen

De start van het BIM-onderwijsproject leidde ertoe dat studenten verschillende nationale wedstrijden in de DACH-regio wonnen. Ze kregen zelfs de kans om hun werk te presenteren op Autodesk University in 2019, een wereldwijde conferentie voor de architectuur-, engineering-, bouw-, productie-, media- en entertainmentindustrie.

Architectuurstudenten gebruiken Enscape voor ontwerpprojecten. Studenten van andere afdelingen zoals civiele techniek, elektrotechniek en informatietechnologie gebruiken realtime rendering via het BIM-onderwijsproject. De betrokkenen bij het programma werken samen over de afdelingen heen en gebruiken Enscape om hun projecten te presenteren.

Loop in real time door ontwerpen van studenten

Studenten zijn niet de enige Enscape-gebruikers aan de Hogeschool Darmstadt. De tool wordt vaak gebruikt als hulpmiddel voor docenten om projecten en ontwerpwerk te beoordelen.

Sommige professoren en docenten gebruiken Enscape samen met studenten om hun ontwerpprojecten door te nemen. “Het werkt goed omdat je de ontwerpprojecten snel en makkelijk in real time doorneemt. Het is een geweldige manier om dingen via video's uit te leggen. We hoeven geen modellen te laten zien met een handcamera en een videoconferentie-app; we brengen gewoon direct correcties aan op de 3D-modellen.”

Dill legde uit dat de afdeling architectuur tot voor kort elk semester tot driecijferige bedragen uitgaf om posters te drukken. Dankzij Enscape besparen ze geld en vonden ze een meer duurzame manier om projecten te presenteren.

Enscape maakt leren spannender

Het gebruik van Enscape op de universiteit verbeterde de kwaliteit van het werk en maakte het leren spannender voor de studenten. Zij waarderen de efficiëntie van het razendsnel kunnen maken van renderings en ze zijn meer betrokken en geïnteresseerd in hun cursuswerk.  

“Ik merkte dat het werken met gedetailleerde 3D-modellen studenten aanmoedigt om meer na te denken over alle gebieden van hun ontwerpen,” legt Dill uit. “Hoe eerder we met deze hulpmiddelen beginnen te werken, hoe beter onze resultaten zijn en hoe beter we goede architecten en planners opleiden.”

[Gratis webinar] Vectorworks & Esri: een krachtige integratie. Schrijf je in →