Kernproject van Vectorworks 2021 Spotlight: De Oscars 2019

© Korins and Drew Dockser

De Oscars 2021 zijn net uitgereikt, maar Amanda Stephens van David Korins Design herinnert zich haar enthousiasme over het ontwerpen van de show in 2019. “Een onbekend resultaat is wat het ontwerpen van de Oscars zo uniek maakt. We moesten een decor samenstellen zonder te weten wie er genomineerd was, wie er presenteerde of wie er optrad. Je werkt bijna in een leegte,” zei ze. Gelukkig kon het team rekenen op de unieke 3D workflow van Vectorworks om alles te visualiseren en de leegte op te vullen.

De ontwerpers van David Korins Design zijn bekend met het ontwerpen van awardshows. Ze namen naast het ontwerp van de 91e Academy Award ook Hamilton: The exhibition voor hun rekening. In tegenstelling tot Hamilton was de doorlooptijd van de Oscars 2019 kort. Het team werd in oktober 2018 gebrieft voor de show die in februari 2019 zou plaatsvinden, een krappe deadline dus.

“Het maakt niet uit wat voor soort ontwerp je maakt, er moet altijd een verhaal verteld worden,” aldus Stephens. Aangezien het team voor dit project aan de slag moest met weinig info, was het verhaal dat Stephens altijd probeert te vertellen moeilijk te vatten. Gelukkig gaven medewerkers van de show haar sleutelwoorden over de sfeer die het event moest oproepen. Het waren woorden als: warm, zacht en inclusief, er was zelfs een producent die wilde dat de show aanvoelde als een omhelzing. In de afbeelding hieronder zie je dat de sleutelwoorden leidden tot blauwe en paarse zachte tinten, die gevoelens van warmte en huiselijkheid oproepen.

Verhalen vertellen door 3D-visualisatie

Wie de genomineerden waren en wie de show zou presenteren was nog onbekend, maar de locatie van de Academy Awards was wel geweten. De Oscars worden namelijk elk jaar uitgereikt in het Dolby Theatre in Hollywood. Van deze locatie werden 2D CAD-bestanden en eenvoudige 3D-modellen gemaakt. Deze bestanden werden in Vectorworks Spotlight geïmporteerd en van referenties voorzien.

“Er zijn bepaalde delen van de show die nooit gebeurd zouden zijn als we niet in staat waren om dingen in 3D te visualiseren,” zegt Stephens.

Eén van de kernprincipes van David's Korins is ervoor zorgen dat de apparatuur niet zichtbaar is. “Voor de Oscars zagen we bijvoorbeeld waar de eerste elektrische interactie met het showportaal plaatsvond. De eerste 3D-visualisatie toonde de verlichtingsarmaturen die buiten het showportaal uitstaken en het leek op een rij openstaande tanden. Niet precies waar we voor gingen. We waren in staat om aanpassingen te maken aan het decor en de apparatuur minder zichtbaar te maken. Ik denk niet dat we de omvang van het probleem hadden begrepen zonder 3D-visualisatie," zegt Stephens.

Unieke Vectorworks 3D-workflow

Voor dit project plaatste het Korins team een 2D-tekening op de 3D-as als een manier om camerahoeken te visualiseren. Daarnaast overtrokken ze veel lijnwerk van renderings om hun tekeningen te verkrijgen. Zo konden ze de ontwerpen goed schalen en vervolgens de resultaten volledig in 3D bekijken.

Eén van de voordelen van het werken in 3D is het verkrijgen van snelle en gerichte feedback van klanten. Voor de Oscars werd er veel heen en weer gepraat om de show er op zijn best uit te laten zien. Door een rendering in 3D te bekijken, kon het Oscars-team het evenement zien alsof ze er zelf bij waren en dat zonder diepgaande kennis van technische tekeningen. Niet alleen dat, maar vanwege het verzoek van de klant om de show vanuit verschillende hoeken te bekijken, waren 3D-visualisaties van cruciaal belang.

“Ik wil echt benadrukken hoe nuttig het is om 3D in Vectorworks te gebruiken, zelfs op basisniveau. Het kan je zoveel leren over schaal,” aldus Stephens.

“Het is onze taak om het verhaal te versterken," zei Stephens, ze voegde eraan toe dat een groot deel van het versterken van dat verhaal enkel kan door een nauwe samenwerking met de klant. "Let wel, we willen ons nooit bemoeien met het verhaal van de show.”

And the Oscar goes to…

De 93e Academy Awards werden uitgereikt op 25 april 2021 en hadden zelfs een Belgisch tintje.

  • Nomadland won de Oscar voor Beste Film en die voor Beste regisseur (Chloé Zhao).
  • Francis McDormand won de Oscar voor Beste actrice voor haar rol in Nomadland.
  • Anthony Hopkins won de Oscar voor Beste acteur voor zijn rol in Father.
  • Soul won de Oscar voor Beste animatiefilm
  • Sound of Metal* won de Oscar voor Beste geluid en die voor Beste montage.

*Sound of Metal is een Belgisch-Amerikaanse productie van het Mechelse productiehuis Caviar, onder meer bekend van tv-series als “Tabula Rasa”.

Trailer - Sound of Metal

Wil je graag zelf aan de slag met Vectorworks? Vraag dan je gratis testversie aan.

-50% op Vectorworks Design Suite voor 2 jaar. Offerte aanvragen →