Hoe Enscape realtime rendering de verbeelding prikkelt

Landschapsarchitectuur- en bouwbedrijf Marpa uit Colorado is gespecialiseerd in een creatief ontwerpproces en het opwekken van verwondering tijdens de aanleg van elke tuin. Met behulp van Enscape realtime rendering krijgen klanten een magisch gevoel bij hun strakke en moderne landschappen. Projectmanager Brian Deck deelt hoe hij Enscape realtime rendering gebruikt in zijn werkproces.
© Marpa

Het team van Marpa gebruikte oorspronkelijk Vectorworks voor de rendering. Hoewel het model goede renderings kon maken, bood het niet de omgevingskwaliteit met plantobjecten, belichting en texturen die de ontwerpers aan de klanten hoopten te tonen.

Marpa ontdekte Enscape tijdens een samenwerking met een bedrijf dat de plugin gebruikte om interieurs en buitenpatio's te visualiseren in Zoom-meetings. Realtime rendering van landschappen zou het perfecte middel zijn om plantontwerpen aan klanten te laten zien.

© Marpa

Enscape met Vectorworks voor Mac

"Het was de eerste keer dat ik ervan hoorde en ik was meteen geïnteresseerd", zegt projectmanager Brian Deck. "Toen we Enscape eenmaal hadden, begon ik ermee te spelen. We zijn een macOS-kantoor, dus we gebruiken nu ook Enscape voor Mac. Het is intuïtief en het plaatsen van objecten is handig, vooral als je werkt aan landschapsvisuals die worden gedomineerd door bomen en planten."

© Marpa

Met Enscape kan je sneller en makkelijker wisselen van texturen in het ontwerpproces. "Bij het bouwen van een model richten we ons in eerste instantie op de massa in plaats van op soortspecifieke plantmaterialen", gaat Deck verder. We beginnen met de belangrijkste elementen, zoals de plaatsing van keien, bomen en verharding. Daarna verfijnen we de texturen in Enscapes Materiaal Editor om mooie perspectiefbeelden te creëren. Dit gaat erg snel en geeft een prettige workflow.

Vormen verkennen met aquarelverf

Brian leerde aquarelleren in zijn creatieve proces op de universiteit. Nu gebruikt hij aquarelverf in combinatie met digitale visualisatie en fysieke modellering om het ontwerp-bouwproces te begeleiden en ideeën te bedenken. "Ik gebruik aquarel om te renderen en te ontwerpen", legt Deck uit. "Ideeën verkennen met een potlood biedt scherpe, definitieve lijnen, maar aquarelverf is losser en biedt meer ruimte om verschillende vormen te zien waaraan je misschien niet had gedacht bij het schetsen met een potlood."

© Marpa

Brian schetst perspectieven om vanuit bepaalde gezichtspunten te denken en bouwt dan een compositie op met aquarelverf die de ruimtes karakter geeft en een stemming creëert. "Ik zet het perspectief op en creëer vormen en massa's binnen dat kader", zegt Deck. "We werken meestal in 2D-bovenaanzichten, wat efficiënter is om onze projecten van ontwerp tot constructie te brengen. Tijdens de bouw, wanneer we ter plekke bezig zijn met het plaatsen van planten en rotsblokken, is een 3D-visualisatie om het ontwerp van tevoren samen te stellen erg handig."

De verbeelding van klanten prikkelen

Als projectmanager betrekt Brian klanten bij de eerste concept- en bouwfases. Hij helpt klanten om hen onder te dompelen in de visie van hun ruimtes als levendige composities door zorgvuldig uitgewerkte perspectieven te bieden van uitnodigende en gelaagde buitenruimtes. "Een belangrijk voordeel van het gebruik van Enscape is dat het geweldig is om met klanten samen te werken”, voegt hij eraan toe. "Ze zijn afhankelijk van beelden om zich voor te stellen hoe hun ruimte eruit zal zien. Door door het model te lopen, krijgen ze een goed beeld van het algemene gevoel van de ruimte."

“Klanten vinden het leuker om live door een 3D-model te bewegen dan om een statische render te zien."
- Brian Deck, projectmanager
© Marpa

Sfeerverlichting in Enscape

Het creëren van sfeerverlichting in Enscape is ook een geweldige manier om de verbeelding bij klanten aan te wakkeren. Brian legt uit hoe hij met sfeerverlichting het gevoel van het ‘gouden uur’ oproept in een ontwerp en hoe dat toevallig zijn favoriete functie in Enscape is. "Het creëren van die perfecte gouden ochtend- en avondgloed is uitstekend om klanten te boeien. Het helpt ons om romantiek of magie over te brengen die we in veel projecten willen. Ik vind het nuttig om renderstudies te doen op verschillende tijdstippen van de dag. Het is geweldig om een prachtig lichteffect te hebben en ik ben onder de indruk van hoe je het kan hanteren zoals een spiegelreflexcamera of een traditionele DSLR-camera om te spelen met de belichting."

Meer leren over Enscape en Vectorworks? Ontdek alle tips en inspirerende voorbeelden op onze blog.

[Gratis webinar] Vectorworks & Esri: een krachtige integratie. Schrijf je in →