Filmsets ontwerpen met Vectorworks Spotlight? Zo doet LAIKA dat

LAIKA heeft een aantal van de meest charmante, innovatieve films van de afgelopen jaren gemaakt met behulp van Vectorworks, zoals ‘Box Trolls’, ‘Kubo and the Two Strings’ en ‘Missing Link’. Lees hier hoe ze dat deden.
© LAIKA Studios

Oscar-nominaties zijn uiteraard indrukwekkend, maar het is pas echt inspirerend hoe de studio uit Portland te werk gaat bij het maken van hun films. "Onze films worden geboren in de verbeelding, gevormd tot verhalen en gemaakt door gepassioneerde kunstenaars die onvergetelijke personages tot leven wekken", klinkt het. LAIKA's stop-motion films worden beïnvloed door creativiteit, hun proces en verhaal.

Filmsets ontwerpen in Vectorworks Spotlight

Twee van de ontwerpers die helpen om de unieke visies van LAIKA tot leven te brengen, zijn Carl Hamilton en Dan Meeker, die allebei een theaterachtergrond hebben. Beiden geven ook aan dat verhalen vertellen de reden is waarom ze het vak zijn ingerold. Die passie voor verhalen sijpelt duidelijk door in hun werk.

“Alles wat je op het scherm ziet, is een afgewerkte wereld en omgeving, maar wat je niet ziet, is dat een set van een woonkamer eigenlijk 17 aan elkaar geplakte kleine sets kunnen zijn.”
- DAN MEEKER

Het werk van de studio lijkt op dat van geen enkele andere filmstudio. De werelden, personages en verhalen van elke film zijn uniek, maar delen ook een raadselachtige charme, dankzij de zorg en het talent van de vakmensen van LAIKA.

Op zoek naar tips voor Vectorworks Spotlight? Die lees je hier.

"Wij decorontwerpers zijn hier in de minderheid. We moeten eigenlijk werkende tekeningen maken", zegt Meeker. "En we drukken niet gewoon op 'print' op een CNC-machine of 3D-printer en lopen weg met een afgewerkte set. Alles wat we maken, passeert langs 50 tot 100 vakmensen die naar een werktekening en een presentatiemodel moeten kunnen kijken."

Een puzzel als set

Rekening houden met vakmensen en de functionele behoeften van stop-motion zijn enkele van de meest unieke uitdagingen van het decorontwerp van LAIKA. Voor elke set die het team van LAIKA maakt, moeten ze rekening houden met de veiligheid van bouwers, animatoren en poppenontwerpers. Daarnaast moeten ze plannen en ontwerpen hoe elke set uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet kan worden.

Elke set van LAIKA is een gigantische puzzel die uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet kan worden. Door ruimte tussen de opgebroken sets te creëren, kunnen animators dichtbij komen om de poppen aan te passen. Volgens Hamilton en Meeker willen de animatoren van LAIKA niet meer dan 18 centimeter van een pop verwijderd zijn. Daar moeten ze rekening mee houden bij het construeren van hun decorstukken. "Alles wat je op het scherm ziet, is een afgewerkte wereld en afgewerkte omgeving", zegt Meeker. "Maar wat je niet ziet, is dat een set van een woonkamer eigenlijk 17 kleine sets kunnen zijn die aan elkaar zijn geplakt.”

Een nieuw ontwerpproces met Vectorworks

Tijdens de COVID-pandemie hadden Hamilton en Meeker het geluk om thuis door te kunnen gaan met het ontwerpen van sets met behulp van Vectorworks. Maar om te zeggen dat hun creatieve proces niet is veranderd door de pandemie, zou misleidend zijn.

"We konden volledig digitaal gaan", zegt Hamilton. Die volledig digitale workflow verschilt van de deels praktische, deels digitale methode die Hamilton en Meeker voordien gebruikten. Door deze nieuwe aanpak kon Meeker zich verdiepen in de animatiefuncties en belichtingstools van Vectorworks. "We konden niet in dezelfde ruimte zijn, dus om het model echt te laten zien, moesten we onze presentatie verbeteren", vervolgt hij.

"Daarom heb ik als professional altijd Vectorworks gebruikt. Dankzij het alles-in-één-karakter kan ik alles maken zonder te exporteren of over te schakelen.” Dat vindt hij ook zo leuk aan Vectorworks: dat het hem helpt om van concept naar werktekeningen te gaan in één software.

Beter teamwork dankzij Vectorworks

Volledig digitaal gaan was niet de enige verandering die de pandemie had op de workflow van het ontwerpteam. Voor de nieuwste film werden setontwerpers eerder ingeschakeld dan ooit tevoren. Zo vroeg zelfs dat concepttekenaars ook aan hun eerste schetsen begonnen. "Wij deden een eerste poging op een set en de concepttekenaars deden een poging op een andere set", herinnert Meeker zich. Daarna wisselden de twee afdelingen. De decorontwerpers tekenden de concepttekeningen over in Vectorworks en de conceptkunstenaars vulden de modellen van de decorontwerpers aan.

De dialoog tussen de twee teams leidde tot een beter begrip. "Als we nu aan tafel gaan zitten om formeel een decor te ontwerpen, kan het gewoon een revisieproces zijn", gaat Meeker verder. "Omdat we het eigenlijk al ontworpen hebben en we er vroeg genoeg bij betrokken waren in de conceptuele fase." Vanaf dat moment heeft de set alleen nog kleine aanpassingen nodig om de collectieve visie van LAIKA te brengen.

Vectorworks is een must

"Ik wil dat jonge ontwerpers Vectorworks kennen", stelt Meeker. Zelf gebruikt hij Vectorworks al sinds de begindagen, toen het nog MiniCAD 6 heette. Het is duidelijk dat Meeker gelooft dat de software de beste in de branche is om verhalen te vertellen en hij wil graag met anderen werken die er hetzelfde over denken. “Je hoeft geen geweldige ontwerper te zijn om met Vectorworks aan de slag te gaan, maar door de tools te leren en met geweldige ontwerpers te werken, ben je dat wel.”

Zin gekregen om het zelf uit te proberen? Ontdek Vectorworks Spotlight voor de event- en entertainmentindustrie en laat je inspireren!

-30% op Vectorworks producten. Offerte aanvragen →