Winnaars Vectorworks Ontwerpprijs 2022
Laureaten Architectuur
Werken en Wonen in symbiose
Met zijn project 'Werken en Wonen in symbiose' stelt Ildut Lesteven, masterstudent aan Ecole Nationale Supérieure d'Architecture Paris-Val de Seine, de huidige manier van leven en werken in vraag. Zijn grootste inspiratiebron? Het werk van Lacaton & Vassal, en dan voornamelijk hun herinterpretatie van de landbouw architectuur en hun principe van een 'dubbele huid'. Ildut combineert in zijn project een woonhuis, een architectenbureau en een werkplaats voor de verwerking van hennep, en brengt al deze functies samen in één grote hal. Net zoals Lacaton & Vassal wou hij op zijn beurt een technisch, modulair en toch aangenaam omhulsel creëren dat zowel het gebouw isoleert als een oplossing biedt voor de opslag en het drogen van hennep.
Dune
Leven en reizen in een warm en droog klimaat is, omwille van de hitte, niet altijd evident. Met zijn project 'Dune' biedt Yentl Dobbels, student aan de faculteit Architectuur van KU Leuven - Gent, een ondergronds alternatief aan de bevolking van Qatar. Door gebruik te maken van verschillende, boven elkaar liggende rotondes, krijgen alle mogelijke transportmiddelen eenvoudig toegang tot een centrale metrolijn. De vloeren in het gebouw werden op zo'n manier gekanteld dat ze gevouwen lijken. Hierdoor ervaar je eigenlijk geen echte verdiepingen. Ook de dakstructuur rijst op deze manier uit de grond, waardoor er niet alleen meer open ruimte, maar ook een schaduwelement voor de gebruikers van de metrolijn gecreëerd wordt.
Laureaten Interieur
Agrarische Kinderopvang het Snuitje
Een tweede thuis creëren voor kinderen. Dat is wat Jannie Dircks, studente aan de Jan Des Bouvrie Academie - Saxion Deventer, wou bereiken met haar ontwerp voor kinderdagverblijf 'Het Snuitje'. Een fijne omgeving waar ze aan het einde van de dag niet meer weg willen. Met de natuur en de huidige inrichting van de tuin als grootste inspiratiebron, tracht ze meer eenheid te bekomen tussen binnen en buiten. Door vooral cirkelvormige elementen te gebruiken, brengt ze verzachting in haar ontwerp en ook de gekozen materialen en kleuren dragen bij aan de rustige en vrolijke uitstraling. Het afwisselend gebruik van spots en hang- en wandlampen zorgt voor de huiselijke sfeer die ze zo graag wou bekomen.
EESTI
Met haar project EESTI wou Lieze Vanlerberghe, studente aan KASK School of arts Gent, graag een ode brengen aan het land waar ze op Erasmus ging: Estland. De opdracht bestond erin om een parasitaire structuur te ontwerpen in een gebouw of op een plaats naar keuze. Haar keuze viel meteen op de site van 'Rummu Prison' in Estland, een werkgevangenis waar vroeger kalksteen uit de grond werd gehouwen. Met haar project wou ze in eerste instantie nieuw leven creëren dat doorheen de zwarte muren van de gevangenis loopt, maar dit zonder ze al te vaak te raken. Doorheen de wandeling ervaar je de omgeving vanuit verschillende perspectieven. Door hier met puntvormige platvormen te werken wou ze de bezoeker een zwevend gevoel bezorgen en de zware, donkere constructie doen vergeten. Het kleurgebruik heeft vooral een emotionele achtergrond en verwijst naar de vlag van Estland. Hun vlag bestaat uit blauw, zwart en wit, waarbij blauw voor loyaliteit staat, zwart voor de geschiedenis en wit voor hoop. Lieze zelf gebruikte vooral blauw in haar ontwerp, omdat ze die loyaliteit zelf heel erg ervaren heeft tijdens haar verblijf.
Laureaten Landschap
Rain Park
Rain Park, een ontwerp van Marta Szar, studente aan de Technische Universiteit van Krakau, geeft een nieuwe invulling aan een braakliggend terrein in Krakau. Ondanks dat het gebied omgeven is door verstedelijkte wijken, beschikt het toch over een gevarieerde topografie, hydrografie en biologische diversiteit. En net dat maakt het gebied zo waardevol. Het doel van haar project is tweeledig. Enerzijds wil ze een stedelijke zone creëren, een recreatiegebied voor omwonenden. Anderzijds wil ze aan de hand van een vogelreservaat een natuurlijke zone creëren. Na uitgebreid onderzoek naar de lokale behoeften en een reeks stads- en landschapsanalyses werd het nieuwe park ontworpen. Een stedelijk recreatiegebied met een duidelijke verdeling, waar de bezoeker slechts een gast is.
Fortress Park
Met hun ontwerp wilden Tomasz Jaróg & Marta Szar, beiden student aan de Technische Universiteit van Krakau, een nieuwe invulling geven aan één van de vele stedelijke, braakliggende terreinen die onze planeet rijk is. Het onderwerp van dit project? Het gebied van Podgórskie Krzemionki, een uiterst interessant groen complex dat rijk is aan diverse flora en wordt gekenmerkt door een unieke landvorm met overblijfselen van een vroeger fort. Op basis van een uitgebreide studie en analyse ontwikkelden zij het concept 'Fortress Park' - een plek die geschiedenis en natuur combineert. Ze hebben het gebied verdeeld in vier functionele hoofdzones: een educatieve zone met een belevingspark, een recreatieve zone met picknickplaatsen, een kijkzone met een observatiedek en een natuurzone. Het gevarieerde functionele programma wordt gekenmerkt door een geometrische indeling van de paden, die samen met de gekozen materialen en planten verwijst naar de geschiedenis van het terrein. Het creëren van waardevolle, openbare ruimten heeft volgens Tomasz en Marta zo'n positieve invloed op het functioneren en de ontwikkeling van een stad. Het is voor hen dan ook van uiterst belang om soortgelijke plaatsen in hedendaagse steden meer te benutten en ze te beschermen tegen verval en vergetelheid.
Laureaten Entertainment
Francine Vasse theater
De renovatie van het Francine Vasse theater (VFT) in Nantes was het afstudeerproject van Pierre Pino, student aan het Gabriel Guist'hau lyceum. Doel van de opdracht was het renoveren en optimaliseren van de podium netwerksystemen. Pierre wilde voor deze opdracht graag in Vectorworks werken en slaagde erin om aan de hand van online tutorials zijn project volledig uit te werken. Doordat de bestaande situatie zo gedetailleerd en correct werd uitgetekend in Vectorworks, kon hij de exacte nood aan kabels bepalen, de indeling van de netwerkapparaten eenvoudig en snel in de verschillende ruimten voorstellen en verschillende aanzichten genereren, zodat zij die het theater niet kennen toch een duidelijk beeld kregen.
PSAR 2022
Léo Lécluse, student aan het Claude Daunot Lyceum, kreeg als opdracht om het evenement Passons Sur l'Autre Rive (PSAR) 2022 uit te werken voor het bisdom van Nancy en Toul. In totaal werden er zo'n 3100 katholieke bezoekers verwacht. De rode draad doorheen zijn ontwerp is een driehoek. Dit verwijst niet alleen naar de heilige drie-eenheid, maar staat ook symbool voor stabiliteit en is het hart van de Gotische architectuur. Glas-in-loodramen werden uiteindelijk zijn grootste inspiratiebron. Deze kleurrijke ramen zijn in bijna elke kerk te vinden en beelden meestal scènes uit de Bijbel uit. Hij koos om vooral met oranje, violet en blauw te werken in zijn project. De vele kleuren en esthetiek zorgen volgens Leo voor een artistieke continuïteit doorheen de dag.
Ook deelnemen?
De Vectorworks Ontwerpprijs 2022 is afgelopen. Bedankt aan alle deelnemers!
Wil je als eerste op de hoogte zijn wanneer de volgende editie van start gaat? Laat dan je naam en mailadres achter en ontvang alle laatste nieuwtjes voor studenten.