Nieuwe handleiding beschikbaar van Vectorworks voor de BIM Basis ILS standaard

© digiGO BIM Loket

Design Express publiceerde onlangs een nieuwe handleiding van Vectorworks voor de BIM Basis ILS standaard. De vernieuwde richtlijn biedt houvast en geeft tips voor het gestructureerd en eenduidig uitwisselen van informatie in de bouw. Hierdoor kunnen ook beginnende BIMmers voldoen aan de eisen. De voordelen en de onderdelen daarvan zetten we voor jou op een rijtje.

Wat is de BIM Basis ILS?

Steeds meer BIMmende partijen binnen de bouw sluiten zich aan bij het initiatief om de BIM basis informatieleveringsspecificatie (BIM basis ILS) te hanteren. Deze handleiding, die ontwikkeld werd door grotere aannemers en het BIM loket, wordt vaak gebruikt bij bouwprojecten in Nederland, maar wordt door zijn eenvoud nu ook in andere landen geïmplementeerd. De BIM basis ILS is geen standaard die iets oplegt. Het is eerder een richtlijn die voor en door gebruikers is opgesteld en die je helpt om correcte modelinformatie uit te wisselen. Het ILS is gebaseerd op de volgende principes om informatie te delen.

1. Waarom we informatie uitwisselen

Iedere betrokken partij bij een bouwproject gebruikt een eigen softwarepakket. Die pakketten moeten de bestandsformaten en informatie wel met elkaar uit kunnen wisselen. De BIM Basis ILS is een set afspraken waarmee je samen vastlegt waar het gehele BIM-project aan moet voldoen. Hierdoor spreken alle betrokkenen dezelfde taal en kunnen zij informatie efficiënter en effectiever (her)gebruiken.

© digiGO BIM Loket

2. Hoe we informatie uitwisselen

Vanuit de BIM Basis ILS werken alle betrokken partijen met één gemeenschappelijk bestandsformaat. Dit is de open data-standaard, Industry Foundation Classes (IFC). Het voordeel van IFC is dat deze software onafhankelijk is. Een ander voordeel is dat de gedeelde informatie in de modellen ook op langere termijn beschikbaar blijft.

© digiGO BIM Loket

3. Welke informatie is nodig?

Tot slot is het van groot belang om voor de start van een project te bepalen welke informatie nodig is en wie voor welke informatie verantwoordelijk is. Zo voorkom je dubbel werk én zorg je ervoor dat modellen op elkaar aansluiten. Een BIM protocol en een projectspecifieke ILS namens de opdrachtgever zijn ideaal, maar helaas nog niet altijd voorhanden. Toch is het belangrijk dat alle betrokken partijen weten hoe informatie uitgewisseld wordt en welk specifiek doel deze informatie heeft. Tijdens de bouw of pas daarna, tijdens het gebruik van het bouwwerk voor beheer en onderhoud of zelfs de sloop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken als:

  • Naamgeving, functie en groepering van ruimten
  • Groeperen van installatietechnische objecten
  • Objectinformatie zoals dragend/niet dragend of inwendig/uitwendig

Deze handige checklist is nu beschikbaar voor Vectorworks 2023 en kan je hier downloaden. Om de export naar IFC met de Basis ILS stappen eenvoudiger te maken heeft Design Express ook een template gemaakt die aan het gegevensbeheer kan worden toegevoegd. Download hier de template “Hoe omgaan met een IFC export” met bijbehorende instructie.

Wil jij als bedrijf ook gebruik maken van een eenduidige werkwijze in jouw BIM-projecten, om zo efficiënter te werken en beter samen te werken? Design Express helpt je daar graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek!

-20% op Vectorworks-licenties. Ontdek →