Voor Johannes Robbrecht van architectenbureau Robbrecht en Daem is de natuur nu één van zijn grootste inspiratiebronnen

Waar halen architecten hun inspiratie en creativiteit vandaan om de grenzen van vorm en materialiteit te verleggen? Deze vraag staat centraal tijdens Inspirium: Imagine Architecture, een uniek event dat Design Express op 13 september 2022 organiseert in het prachtige Elisabeth Center in Antwerpen. Zes architecten komen er vertellen over wat hen raakt, over hun drijfveren en inspiratiebronnen. Eén van hen is Johannes Robbrecht, die met zijn collega’s bij Robbrecht en Daem zijn inspiratie haalt uit de natuur om zo een kunstzinnige stempel te drukken op de toekomst van architectuur.

“Er zijn verschillende elementen die me inspireren. Ik ben opgegroeid met veel kunst en ik merk dat dit altijd in mijn achterhoofd zit”, aldus Johannes Robbrecht. Volgens hem leer je veel uit je ervaringen, uit hoe je zaken ervaart, hoe je in een ruimte staat. Dat kunnen zowel concrete als abstracte ervaringen zijn. Zo is Johannes afgelopen zomer gaan wandelen met zijn gezin. “Ik zag mijn kinderen wandelen in de valleien, in dat monumentale gebergte. Als ik hen zo zag, stelde ik mezelf vragen over schaal, over hoe klein je eigenlijk bent.”

Het ontwerpproces van Johannes en zijn mede-architecten volgt geen vast stramien. Het is een proces dat groeit, door een gesprek met Johannes’ ouders (Paul Robbrecht en Hilde Daem) met medewerkers, of door dagelijkse zaken waar te nemen. “Tijdens onze laatste reis waar we als gezin tijd doorbrachten in een ongelooflijk gebergte, dacht ik wauw, onevenaarbaar. Als we nadien thuis kwamen merkte ik dat het hier toch ook not a bad place is. Misschien omdat er hier iets gelijkaardigs gebeurt zoals in dat gebergte. Je geeft je namelijk voor een stuk over aan dat wat er is.”

“Ik geloof dat wij als architecten in staat zijn om mensen een ruimte echt te laten ervaren. Het eerste moment dat je ergens binnenkomt en je een wauw-gevoel hebt, of voelen dat er een soort van rust over je neerkomt. Die eerste seconde vind ik belangrijk. Daarna begint de molen weer te draaien, maar ik vind dat ene moment niet gratuit.

Johannes Robbrecht is één van de zes gastsprekers-architecten tijdens het inspiratie-event Inspirium: Imagine Architecture dat op dinsdag 13 september 2022 doorgaat. Het event wordt live uitgezonden vanuit het Elisabeth Center in Antwerpen en jij kan erbij zijn.

[Gratis webinar] Vectorworks & Esri: een krachtige integratie. Schrijf je in →
Nu 50% korting op de eerste 2 jaar Vectorworks. Ontdek →