Bio-based ontwerpen en bouwen. Een droom of werkelijkheid?

Het huidige klimaat dwingt ons steeds meer om anders te gaan denken, niet alleen als consument maar vooral ook als maker. We moeten daarom op zoek naar alternatieve, duurzame en biogebaseerde materialen voor de uitvoering van interieur en gebouwen. Maar is dit realistisch of blijft dit slechts een droom?

Op maandag 6 maart krijg je tijdens een inspiratiesessie van de Derde Long meer info over de duurzame ontdekkingsreis van Design Museum Gent (Katrien Laporte), BC Architects & Studies (Ken De Cooman), Biobased Creations (Pascal Leboucq) en Onbetaalbaar (Sophie De Somere).

Hoe kan een circulaire economie vertaald worden in de bouwsector? Wat zijn de grote uitdagingen? En welke rol speelt design hierin?

VerbinDING

Design Museum Gent maakt je bewust van de impact van design op je dagelijks leven. Vandaag bouwt het museum een nieuwe vleugel. Katrien Laporte geeft uitleg over het duurzaam bouwproject waar de materiaalkeuze, het behoud van grondstoffen en het toekomstgericht ontwerpen van groot belang is. Dit project met grote en klimaatbewuste ambities, ontworpen door TRANS en twee Vectorworks gebruikers: RE-ST en Carmody Groarke, gaat op zoek gaat naar alternatieve, duurzame en biogebaseerde materialen.

DiNG (Design in Gent) © TRANS, Carmody Groarke en RE-ST

De impact van alternatieve, duurzame en biogebaseerde materialen binnen de bouwsector

Ken De Cooman van BC Architects & Studies en BC Materials zoekt naar de impact van alternatieve, duurzame en biogebaseerde materialen binnen de bouwsector.

Deze Vectorworks klant ontwikkelde oa. een circulaire gevelsteen voor de uitbreiding van het Design Museum Gent. De ‘Gent Waste Brick for DING’, een koolstofarme baksteen die gemaakt is van 63% stadsafval, konden bewoners helpen maken onderdeel van het unieke engagementsprogramma van het museum. 

© Cinzia Romanin & Thomas Noceto | Voor de toeslagmaterialen in de steen worden afvalstromen afkomstig uit de stad gebruikt, zoals fijngemalen beton en wit glas. Die afvalmaterialen worden op een productiesite in het centrum van Gent nauwgezet gefilterd en gesorteerd, alvorens te worden geperst tot de gespecificeerde vorm en grootte. Gentenaars krijgen de kans krijgen mee te werken aan de productie.

Bio-based ontwerpen en bouwen.

Ook Pascal Leboucq van Biobased creations en Sophie De Somere van Onbetaalbaar komen aan het woord. Pascal werkt aan experimentele projecten die fungeren als doorlopende onderzoeks- en discussiestukken. Terwijl Sophie een interactief gesprek voert aan haar materialenkast ‘Ready to go’. 

Wil je dit event graag bijwonen? Schrijf je hier gratis in →

[Gratis webinar] Vectorworks & Esri: een krachtige integratie. Schrijf je in →
25% korting op een jaarlicentie Vectorworks. Koop nu →