Vectorworks-fan Jonathan Reeves, runner-up bij de 2020 Construction Computing Awards
Jonathan Reeves is al 30 jaar een gepassioneerd Vectorworks-gebruiker en naast het runnen van zijn architectuurstudio, Jonathan Reeves Architects (JRA), geeft hij ook cursussen over Vectorworks Architectuur-software en bijbehorende visualisatietoepassingen, zoals Twinmotion en Enscape. Met zijn ecohuis “Earth Sheltered Eco Home” werd hij tijdens de 2020 Construction Computing Awards runner-up in de categorie BIM project of the year*.
Het project dat Jonathan indiende, is een gezinswoning met vier slaapkamers in Leicestershire, Engeland, op een stuk grond dat al meer dan 20 jaar in het bezit van een familie is. Het doel: proberen de impact van het voorgestelde gebouw op het landschap te minimaliseren, milieuvriendelijk te zijn, maar ook om de planners ervan te overtuigen dat het huis niet zichtbaar mag zijn vanaf de nabijgelegen wegen.
Alles uit één BIM-model
Jonathan ontwierp het gebouw met behulp van op maat gemaakte Vectorworks 3D BIM-modellen. Die bleken bij het verkennen van de ontwerpopties al heel nuttig. Zodra er een basisstrategie lag, werden gedetailleerde voorstellen ontwikkeld met parametrische platen, muren, deuren, ramen en daken. Dankzij die voorstellen produceerde Jonathan plannen, aanzichten, doorsneden en 3D-perspectieven rechtstreeks vanuit het BIM-model. Hij genereerde een set van gecoördineerde tekeningen en afbeeldingen volledig uit dat ene BIM-model.
“Over het geheel genomen bracht het gebruik van een BIM-workflow voor dit project vanaf het begin tot de huidige ontwikkelingsfase enkele unieke uitdagingen met zich mee,” aldus Jonathan. Vooral het modelleren van sommige verbindingen tussen het dak en de muren, en het ontwerpen en gebruiken van niet-standaard of op maat gemaakte ramen en deuren bleek een hele uitdaging.
Jonathans BIM-toekomstvisie
Jonathan is sinds 1991 Vectorworks-gebruiker en gefascineerd door de mogelijkheden van 3D-modellering, computergrafiek en multimedia in de architectuur om zo ontwerpideeën te ontwikkelen en uit te leggen. “Bij BIM gaat het erom normen en werkprocedures vast te stellen die niet alleen het ontwerpen, maar ook de samenwerking veel makkelijker maken. Dankzij BIM deel je gegevens met andere professionals die andere technologieën, andere bestandsformaten en andere ideologieën gebruiken. Door te BIM’en vereenvoudig je dat hele proces,” vertelt Jonathan.
Hij blijft de voordelen van zowel Vectorworks Architectuur als BIM promoten en kijkt ernaar uit dat een groter deel ontwerpers uit de sector BIM-workflows gaat gebruiken. Hij pleit ook voor het samenwerken aan BIM-projecten met andere architecten en consultants.
Construction Computing Awards
De Construction Computing Awards zijn sinds 2006 een vaste waarde. Ook tijdens de 2020 editie dienden bureau’s projecten in voor de verschillende categorieën zoals: Innovation of the year, collaboration project of the year en BIM project of the year. De projectcategorieën brachten een aantal interessante ontwikkelingen in de sector aan het licht, met name wat betreft de enigszins verschillende focus op BIM en samenwerking. Gevolg: meer bouwprojecten schreven zich in voor de categorie Collaboration Project of the Year dan voor BIM Project of the Year.
Voor velen is samenwerking de essentie van BIM. Echter richtten de meeste inzendingen zich op het delen van informatie tussen partners binnen eenzelfde project, in plaats van de informatie uit het model te halen en te gebruiken om het bouwproces zelf te verbeteren.
*De inspiratie voor dit artikel komt uit het CAD user magazine - UK.