Vectorworks bespaart Algarve Landscape Architects geld

João Rodrigues, mede-oprichter van het Portugese bureau Algarve Landscape Architects (ALA), werkt sinds 2009 met Vectorworks. “Voordien ontwierpen we in AutoCAD”, aldus Rodrigues. “Mits we meer nodig hadden van onze software, werkten we met extra plug-ins om het programma naar onze hand te zetten,” zei hij, “maar dat is alsof je nieuwe verf op een oude auto zet. En we wilden een nieuwe auto.”

Het Pontal Project - het ideale voorbeeld van de alles-in-één workflows van Vectorworks Landschap

Het Pontal-project van ALA, was een opdracht van de gemeente Portimão, die 2D-tekeningen had gemaakt voor een parkeerplan, een verbindingsbrug en enkele groenvoorzieningen. Dit masterplan, dat door de gemeenteraad van Portimão en verschillende ingenieurteams is overhandigd, is het ideale voorbeeld om de geavanceerde workflow van Vectorworks Landschap te tonen, want de tijdsduur van dit project had verdubbeld of zelfs verdrievoudigd geweest zonder Vectorworks.

De tekening die ALA van de gemeente ontving was een 2D-plan met een rode pijl die de aanleg van een helling aangaf. Het plan bestond uit verschillende elementen zoals boomsymbolen en lijnen om grenzen aan te geven.

ALA wilde een bredere visie geven en werkte daarom met de georeferentie van de locatie in Vectorworks, waarbij de geografische coördinaten (X, Y) en de hoogte (Z) op de tekening werden aangegeven. Dit zorgde ervoor dat het project overeenkwam met de werkelijke coördinaten en gaf hen een goede basis.

Met dat bestand konden de landschapsarchitecten vervolgens de bestaande situatie van de locatie in kaart brengen. Met behulp van het gereedschap Bestaande boom in de module Landschap en het commando Importeer opmetingsbestand bomen catalogiseerde ALA de bestaande bomen en hun gegevens, zoals soort, grootte en onderhoudsbehoeften.

ALA genereerde een model voor het bestaande terrein dankzij een overzicht van 3D-punten en contouren. Vervolgens werd het terreinmodel met grafische instellingen ingekleurd om hellingen en afwatering te analyseren.

Dankzij een nauwkeurige 3D-weergave van de bestaande omstandigheden kreeg ALA een betrouwbaar inzicht in de locatie, zozeer zelfs dat het bedrijf in staat was om op basis van een nieuw nivelleringsplan berekeningen te maken voor het ophogen van de bodem.

Rodrigues zegt dat hij de Plant tool in Vectorworks Landschap graag gebruikt omdat hij hiermee het gehele beplantingsplan kan uitwerken. Gaande van het visualiseren van het project tot soortspecifieke, unieke plantsymbolen.

Met Gegevenslabels kon ALA zijn planten snel van een label voorzien, inclusief informatie als botanische naam, plantmaat en hoeveelheid. Omdat deze zijn gekoppeld aan de plantensymbolen en documentatie, worden wijzigingen automatisch doorgevoerd.

“Eén van de grote voordelen aan Vectorworks Landschap is de snelheid. Het invoegen van symbolen voor de bomen op de site gebeurt in een mum van tijd.” João Rodrigues, mede-oprichter van het Portugese bureau Algarve Landscape Architects (ALA)

Het proces van ALA mondde uit in een gedetailleerd 3D-model dat alle informatie bevatte die nodig was voor de uitvoering, inclusief kostenramingen.

Een boeiend aspect van het proces van Algarve is hoe ze zowel het model van het terrein vóór de ontwikkeling als het voorgestelde terreinmodel 3D-printen door een .STL-bestand te exporteren. Rodrigues zei dat de 3D-printing hielp voor verdere analyse, vooral om de klant uiteindelijk te helpen de nieuwe indeling van het terrein te begrijpen.

“Toen ik de 3D-maquette aan de klant voorlegde, waren ze erg verbaasd,” zei Rodrigues. "En dat is het juist - je ziet nooit 3D-terreinmodellen, maar met Vectorworks is al dat werk al gedaan.”

Met een gedetailleerd concept waren de landschapsarchitecten klaar om het voorstel naar de gemeenteraad te sturen. Ze renderden het model met knappe renders- en video-animaties van de veranderende seizoenen, zo kon de raad begrijpen hoe het terrein er het hele jaar door uit zou zien.

Time is money

De tijdsduur van dit project is compleet anders ten opzichte van de vroegere AutoCAD-workflow. Rodrigues toont dit aan aan de hand van onderstaande tekeningen.

Op het bovenste deel van de afbeelding zie je een beplantingsplan waaraan Rodrigues samen met vier collega's heeft gewerkt. Hij zei dat het drie weken duurde om het te voltooien. Daaronder is een beplantingsplan met Vectorworks - een plan met 3.000 planten dat ALA in slechts één werkdag met twee mensen voltooide.

“Met AutoCAD kun je slechts vier planten per vierkante meter plaatsen”, aldus Rodrigues. “We moeten het plantenschema zo ontwerpen dat het er precies uitziet zoals we willen. Vectorworks is gewoon realistischer en sneller. Ik weet niet eens hoe ik het zou moeten doen in AutoCAD. Het zou in ieder geval veel tijd kosten om zoiets gedetailleerd te maken.”

“We ontwerpen het beplantingsplan zodat het er precies uitziet als we willen. Daarom maken we het in Vectorworks, dat is realistischer en sneller.” João Rodrigues, mede-oprichter van het Portugese bureau Algarve Landscape Architects (ALA)

Meer landschapsarchitecten moeten Vectorworks gebruiken

Rodrigues legt uit dat overheidsprojecten in Portugal vaak worden gewonnen door het bedrijf dat het snelste resultaat voor het minste geld levert. Dit verhaal is één van de redenen waarom Algarve voor Vectorworks koos. “We gebruiken Vectorworks vanwege de tijdsbesparing en de tools die speciaal voor landschapsarchitectuur zijn ontworpen,” aldus Rodrigues. “Deze dingen besparen ons geld omdat we aan drie projecten tegelijk kunnen werken in plaats van aan één.”

Rodrigues begrijpt niet dat niet meer landschapsarchitecten hun workflows veranderen. Veel medewerkers - voornamelijk architecten en civiel ingenieurs - gebruiken AutoCAD en andere CAD- of BIM-software, legt Rodrigues uit, en hij vermoedt dat dat op zijn minst een deel van de reden is waarom landschapsarchitecten dan ook maar met dezelfde software werken.

“Wij werken echter met mensen die ArchiCAD gebruiken,” zei hij. “We hoeven alleen maar IFC-informatie te delen en dan is er echt geen enkel probleem.” Ook het werken met ontwerpers die AutoCAD gebruiken vormt geen probleem. Vectorworks kan DWG-, DXF- en DWF-bestanden importeren, exporteren en ernaar verwijzen.

Meer info

Wil je na het lezen van dit artikel graag nog meer weten over Vectorworks Landschap? Bekijk dan zeker deze pagina. Wil je liever zelf aan de slag met Vectorworks? Vraag dan hier je gratis testversie aan.

[Gratis webinar] Vectorworks & Esri: een krachtige integratie. Schrijf je in →