Impact van realtime rendering en AI neemt toe

In juni 2023 bevroegen Enscape en Architizer 2.139 professionals binnen de industrie via een uitgebreide enquête.Het onderzoek wilde inzicht geven in de trends, uitdagingen en kansen in de sector, met een focus op real-time rendering en AI.
© Enscape

In dit artikel bespreken we de belangrijkste bevindingen van het rapport van Enscape en Architizer, met een focus op inzichten die professionals helpen om de complexiteit van de moderne architectuurpraktijk te doorgronden.

Of je nu architect, ontwerper, ingenieur bent of gewoon geïnteresseerd bent in de technologische vooruitgang in de Architectuur industrie, deze inzichten geven je zeker een beeld van wat de toekomst in petto heeft. Volgende belangrijke conclusies kwamen naar voor:

  1. Meer dan 75% van de architecten en ontwerpers gebruikt realtime rendering wekelijks, waarvan 27% dagelijks.
  2. Er worden aanzienlijke voordelen gezien in realtime rendering, wat leidt tot gestroomlijnde ontwerpprocessen.
  3. Bijna de helft van de respondenten koos het gebrek aan integratie tussen realtime software en ontwerp modelleringssoftware als hun grootste uitdaging.
  4. 3 op de 4 bedrijven produceren hun architectuur visualisaties intern.
  5. Een gecombineerde 83% van de professionals is teruggekeerd naar kantoor, fulltime of parttime, wat de adoptie van nieuwe technologie kan hebben beïnvloed.
  6. 55% van de ondervraagde deelnemers onderzoekt of gebruikt momenteel AI-gestuurde oplossingen.
  7. De toekomstprojectie geeft aan dat realtime rendering en AI waarschijnlijk de overhand zullen krijgen in architectonische visualisatie.

Met deze inzichten nodigen we je uit om de gedetailleerde bevindingen te verkennen, waarbij duidelijk wordt wat architecten en ontwerpers kunnen leren en toepassen vanuit deze evoluerende trends.

1. Realtime rendering verhoogt de snelheid en efficiëntie

Meer dan 75% van de ontwerpers in alle bedrijfsgroottes gebruikt realtime rendering dagelijks of minstens twee keer per week, waarbij freelancers het bijna twee keer zo vaak dagelijks gebruiken. Bovendien is bijna de helft van de respondenten van plan om het komende jaar hierin meer te investeren. De belangrijkste voordelen van realtime rendering zijn het versnellen van het ontwerpproces, het snel toepassen en beoordelen van materiaalopties, het doorlopen van modellen met klanten en het direct beoordelen van daglicht in 3D. Er zijn echter nog steeds uitdagingen: 47,8% van de respondenten noemde een gebrek aan integratie met ontwerp modelleringssoftware als hun grootste probleem.

Bron: Enscape

2. De terugkeer naar kantoor kan de invoering van nieuwe technologie katalyseren

55% van de respondenten is weer fulltime op kantoor gaan werken en nog eens 28% parttime, een aanzienlijke stijging ten opzichte van het werken op afstand sinds de uitbraak van COVID-19. De verschuiving kan worden verklaard door de voordelen van een architectuurkantoor, zoals toegang tot gespecialiseerde hardware, kennisdeling tussen collega's en dynamische vergaderingen.

Een gecentraliseerde locatie kan dus het gebruik van deze tools stroomlijnen en de adoptie van nieuwe technologie versnellen. Verder zijn er bedrijven die het hybride werkmodel omarmen en hun technologiestrategie aanpassen om samenwerking op locatie en daarbuiten beter mogelijk te maken.

Bron: Enscape

3. Architectuurvisualisaties worden meestal intern geproduceerd

Meer dan 75% van de bureaus maakt zelf architectuur visualisaties, hetzij door toegewijde experts of ontwerpers. Deze praktijk komt veel voor bij verschillende bedrijfsgroottes, waarbij uitbesteding relatief zeldzaam is. Zelfs bij grotere bureaus laat 25% de ontwerpers hun eigen visualisaties maken. Een minderheid (8,8%) van de respondenten maakt gebruik van een combinatie van in-house en uitbestede diensten.

De voorkeur voor in-house visualisatie, inclusief realtime rendering, onderstreept een belangrijke trend in de sector. Het benadrukt een vereiste voor architecten om een basiskennis van visualisatietechnieken te hebben, wat een verschuiving naar meer autonomie en expertise binnen bureaus weerspiegelt.

Bron: Enscape

4. AI wint terrein in architectuur visualisatie

De invloed van AI op architectuur visualisatie ontwikkelt zich in sneltempo, met 55% van de respondenten die AI volledig omarmen of er actief mee experimenteren. Wat nog opmerkelijker is, is de parallel tussen het gebruik van AI en augmented reality (AR), waarbij 19% AI gebruikt voor visualisaties in vergelijking met 20% die AR gebruikt - een technologie die al veel langer bestaat. Grotere bedrijven lopen voorop, mogelijk omdat ze over meer middelen beschikken, terwijl kleinere tot middelgrote bedrijven een meer voorzichtige of zelfs afwijzende houding aannemen ten opzichte van AI-integratie.

De snelle adoptie van AI, vooral bij grotere bedrijven, betekent een ontwrichtende transformatie in architectuur visualisatie. Het geeft de potentiële impact van AI op de sector aan, met de belofte van efficiëntie, betaalbaarheid en een nieuwe grens aan mogelijkheden.

Bron: Enscape

5. De toekomst wordt waarschijnlijk gedomineerd door realtime rendering en AI

Realtime rendering en AI-tools zijn de toekomst van architecturale visualisatie workflows. Ongeveer 50% gelooft dat er meer intuïtieve en dynamische visualisatie tools zullen komen en 37% van de ondervraagden is van plan om het komende jaar meer te investeren in AI.

Grotere bedrijven zijn actiever in het omarmen van AI, met meer dan 30%, vergeleken met slechts 8% in kleinere bedrijven met 5 werknemers of minder. Verwacht wordt dat AI-ondersteunde visualisaties steeds vaker zullen voorkomen, vlak achter realtime rendering, dat de eerste plaats inneemt. Daarachter blijven VR en fotorealistische rendering onmisbare hulpmiddelen op dit gebied.

De neiging van de industrie naar realtime rendering en AI duidt op een belangrijke verschuiving in architectonische visualisatie en ontwerp. Hun gecombineerde opkomst benadrukt een waarschijnlijk pad naar industriebrede standaardisatie, en weerspiegelt de essentiële rol die ze zullen spelen in het verbeteren van efficiëntie, flexibiliteit en innovatie in het vakgebied. De gegevens laten een duidelijke trend zien dat zowel realtime software als AI-tools niet slechts tijdelijke trends zijn, maar integrale elementen in het vormgeven van de toekomst van de architectuurpraktijk.

Bron: Enscape

De resultaten uit het onderzoek zijn niet zomaar tijdelijke trends. Ze betekenen een belangrijke verschuiving in het vormgeven van de toekomst van de architectuurpraktijk, met tools als Enscape in de pioniersrol van deze opwindende evolutie.

Deze trends zelf toepassen in de praktijk? Vraag meteen een gratis testversie aan voor Enscape, de gemakkelijkste en snelste manier om je modellen realtime om te zetten in intense 3D-ervaringen. Je hoeft geen enkel ander programma te openen, met Enscape blijf je ontwerpen en visualiseren in je eigen modelleersoftware.

Nu 50% korting op de eerste 2 jaar Vectorworks. Ontdek →