Oyaki Farm combineert traditie met duurzaamheid
Oyaki Farm combineert traditionele Japanse bouwtechnieken met hedendaagse methoden. Het grootschalige project maakt gebruik van lokaal hout om op te gaan in de omringende bergketen. Hiervoor is semi-brandwerend hout gebruikt, voornamelijk ceder en cipres. Aan de noordkant zorgt een glazen vliesgevel, versierd met cederhouten trommelpilaren van wel zeven meter lang, voor een natuurlijke lichtinval in de ruimte.
Het dak is een grote, gebogen structuur die is gemaakt met behulp van geavanceerde handbeiteltechnieken. Het is ontworpen om te voldoen aan de Japanse normen voor primair energieverbruik en combineert prachtig met de omringende bergen.
Vakmanschap
Elk ingewikkeld detail in het Oyaki-project vertelt een verhaal van vakmanschap en traditie. Cederhouten kolommen en gordingen rusten op stevige balken van cipressen en vormen een dak met een oversteek van 3 meter. Het ontwerp toont niet alleen de tijdloze elegantie van Japanse dakspanten, een techniek die al generaties lang wordt doorgegeven, maar is ook een bewijs van de vindingrijkheid van de menselijke geest. De verlichting van bovenaf aan de muur van aangestampte aarde, naast de hoge zijramen die uitnodigen tot natuurlijke ventilatie, en zelfs de zachte waterval van regenwater vanaf het dak, dienen allemaal als leidingen die hemel en aarde naast elkaar zetten. Op die manier spelen ze bovendien een integrale rol in de vermindering van de CO2-uitstoot van het gebouw.
Een ode aan Japanse traditie
Oyaki, een gebakken gerecht van groenten en tarwe, vindt zijn oorsprong in de Shinshu-regio van Japan. De naam dient een tweeledig doel - als een passende naam voor een café en een respectvolle knipoog naar traditie. Het wil een bewijs zijn van de harmonieuze verbinding tussen menselijke innovatie en de aarde zelf door gebruik te maken van lokaal hout en grondoverschotten van bouwplaatsen.
De symbolische, ronde hoofdhal wordt omringd door een zuilengalerij van houten kolommen en omsloten door een houten frame en een glazen vliesgevel. Het gebruikte hout is bijna 100% massief ceder en cipres uit Neba-mura. Volgens de architecten vormt het gebruik van deze materialen de harmonie van het bouwwerk met de natuur. In de komende duizenden jaren zal het bouwwerk “terugkeren naar de aarde” dankzij de aanwezige natuurlijke, lokale materialen.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Met het oog op het maatschappelijke aspect koos het bureau voor het gebruik van inheems hout, lokale ambachtslieden en traditionele timmermansmethoden die geworteld zijn in eeuwenoude kennis om zowel materialen als vaardigheden te behouden en tegelijkertijd de onderlinge verbondenheid van gemeenschappen te bevorderen.
Volgens Mirai is een van de problemen in de moderne Japanse houten architectuur dat de traditionele timmermansmethodes worden losgelaten ten gunste van hardware en machines, waardoor de onschatbare kennis die van generatie op generatie is doorgegeven, wordt verwaarloosd. De kunst van het Japanse timmerwerk, dat houtskeletbouw, schrijnwerk en afwerking omvat zonder gebruik te maken van ijzerwaren, dreigt te vervagen zonder de juiste training en conservering. Daarom probeert dit project de kloof tussen oude wijsheid en hedendaags ontwerp te overbruggen en de essentie van Japanse architectuur opnieuw vorm te geven voor het moderne tijdperk.
Ecologie en duurzaamheid
Wat de impact op het milieu betreft, zorgen het sierlijk gebogen dak en het zacht glooiende terrein voor een naadloze integratie met de natuurlijke omgeving van het terrein, inclusief de nabijgelegen bergen, bomen en gazons. De entreehal, gemaakt van restmaterialen uit de aarde, wordt verlicht door een dakraam dat symbolisch de kloof tussen hemel en aarde overbrugt. De vliesgevel in houtskeletbouw, die de natuurlijke kromming van boomstammen behoudt, verbindt het gebouw met het naaldbos, waardoor het oorspronkelijke landschap van de regio behouden blijft.
Daarnaast laten milieuvriendelijke voorzieningen zoals moderne waterzuiveringstechnologie, het gebruik van bronwater en hergebruik van restwarmte uit de fabriek voor de verwarming en koeling van het café zien dat duurzaamheid hoog op de agenda staat. Dankzij het overvloedige natuurlijke licht van de hoge ramen en de energiezuinige LED-verlichting in het hele gebouw past het harmonieus in de bergachtige omgeving. Het boogvormige ontwerp van de noordelijke ingang zorgt voor een uitnodigende en onopvallende doorgang voor bezoekers.
Ontwerpen met Vectorworks
“Het meest uitdagende aspect van dit project was het creëren van de verschillende vormen en afmetingen voor de kolommen en verbindingsbalken”, zegt Mirai. “Elke kolom staat onder een andere hoek en heeft een andere vorm dan de vorige. Vectorworks werd gebruikt om de gedetailleerde fabricagetekeningen te maken die voor dit project nodig waren. Deze tekeningen werden vervolgens aan de aannemers gegeven, die het hout met de hand uithakken."
“Vectorworks is erg goed in het produceren van prachtige tekeningen met een hoge mate van grafische expressie." Tono Mirai, Architect
"Vectorworks is de perfecte tool voor mij," vertelt Mirai. "Ik kan mijn organische ontwerpen moeiteloos schetsen, visualiseren en uitwerken. Het programma begrijpt mijn visuele benadering en maakt het ontwerpproces een stuk leuker. Vectorworks is een verademing voor ontwerpers."
Ontdek hoe ook murmuur uit België met Vectorworks de schoonheid van duurzame houtskeletbouw visualiseert. Bekijk hun project hier.