Nieuwe ornamenten voor Leeuwardense stadhuis met de hulp van Vectorworks en een 3D-printer

De pilaren van het stadhuis in Leeuwarden in Nederland kregen zes nieuwe ornamenten. Voor dit project werd onder andere de hulp van het Friesland College ingeroepen. Docent Rolf Doderlein de Win en zijn studenten namen die uitdaging maar al te graag aan. Met de hulp van Vectorworks, een 3D-printer en een hoogtewerker werden de ornamenten in 2022 succesvol geplaatst. Ontdek hoe de weg daarnaartoe precies verliep.
© Friesland College

Ornamenten stadhuis Leeuwarden

Tijdens de laatste grote renovatie - net voor de Tweede Wereldoorlog - zijn de ornamenten van de pilaren gehaald en ‘verloren’ geraakt. In 2020 werd er geld vrijgemaakt voor een nieuwe renovatie om alles in zijn oude glorie te herstellen. Het terugplaatsen van de ornamenten was daar een onderdeel van.

In datzelfde jaar was er een inmeting en passing van een proefmodel, maar de verhoudingen stonden nog niet helemaal op punt. Daarom werd er opnieuw aan de tekentafel gezeten voor een up-to-date 3D-tekening en proefmodel. Dit proces herhaalde zich een aantal keer. De 13e versie siert uiteindelijk het stadhuis.

© Stad Leeuwarden - Hoofdwacht Leeuwarden

Als je het kan bedenken, kan je het ook maken

“Aangezien we een opleiding ‘Creatief Vakman’ zijn en een eigen FabLab buiten de school hebben, ontvangen we regelmatig opdrachten van burgers, bedrijven en overheden”, aldus  Docent Rolf Doderlein de Win. “In dit geval heeft Buro Erfdiel de restauratie van het pand geïnitieerd en begeleid. Manager Johan Jorritsma nam contact met ons op met de vraag of wij dit konden maken en aangezien ons motto is: ‘Als je het kan bedenken, kan je het ook maken.’ begonnen wij er vol enthousiasme aan.”

“Onze studenten ontwerpen vrijwel alles in Vectorworks gaande van meubels en keramiek tot nauwkeurige 3D-opdrachten. Om die reden maken we ook zo goed als al onze 3D-prints in Vectorworks. Volgens Rolf was het moeilijkste aan dit project de ‘gulden snede’ van de krul van de ornamenten juist krijgen. Ze gebruikten hiervoor het spriaal gereedschap, maar ook daar hebben ze wat moeten goochelen om de gulden snede juist te krijgen. Zeker omdat de pilaren niet allemaal dezelfde omvang hebben. Daarnaast gebruikten ze voornamelijk 3D-gereedschappen om het model op orde te krijgen.

“Al onze 3D-prints zijn gemaakt met Vectorworks.” Rolf Doderlein de Win, docent aan Friesland College.

De ornamenten moesten geprint worden uit materiaal dat nog jaren mee kan. De eerste keuze was polyester, maar uiteindelijk werd beslist om met gerecycleerde PET-flessen te werken, wat een veel duurzamer materiaal is. Daarnaast moest er ook beslist worden hoe de ornamenten precies gemaakt worden. “We hebben hiervoor meerdere toepassingen overwogen zoals bijvoorbeeld kalksteen uithouwen met een CNC-machine of een mal laten gieten in gietijzer, maar uiteindelijk kwam een 3D-printer als snelste en goedkoopste oplossing uit de bus.

© Friesland College

Je kan het resultaat van al het harde werk van de studenten zelf bewonderen aan het stadhuis van Leeuwarden. Wil je liever zelf aan de slag met Vectorworks? Vraag dan je gratis testversie aan.

Gratis webinar Vectorworks 2025. Registreer nu →