Met Vectorworks BIM wordt 3D-ontwerpen kinderspel

© Vectorworks, Heren 5

Het Bouw Informatie Model (BIM) komt tot stand na een ontwerpproces dat zich kenmerkt door vrijheid en creativiteit. Die vrijheid biedt Vectorworks. Krachtige software als multitool gereedschap voor de architect die zijn ontwerp van een potloodschets uitwerkt tot een virtuele reis door een 3D-model en informatie uitwisselt met bouwpartners via een open BIM model. Architect en Stedenbouwkundige Marcel Westers van Design Express, distributeur van Vectorworks, vertelt enthousiast over de mogelijkheden die Vectorworks de gebruiker biedt.

Van idee tot BIM is een proces dat iedere architect op een eigen manier doorloopt. Marcel Westers van Design Express: “Het ontwerpproces is bij de start nog heel fluïde. Een ontwerp kan nog vaak over de kop gaan voor je tot definitieve keuzes komt. Vectorworks biedt architecten de mogelijkheid om vanuit hun eigen stijl het ontwerpproces te starten. En vervolgens op elk moment over te stappen naar een Bouw Informatie Model in dezelfde Vectorworks-omgeving. Met behoud van de grafische kwaliteit en uitstraling. Dat spreekt ontwerpers aan.”

Vectorworks ondersteunt ontwerpers

Marcel: “Vectorworks ontwikkelt haar software vanuit de filosofie dat zij de ontwerper ondersteunt in het ontwerpproces. Jij bent degene met het idee. En dit gereedschap, deze pen, moet het je op de beste manier helpen verkopen. De software past zich aan jouw wensen, of die van het bureau, aan.”

Grote architectenbureaus zoals Heren 5 Bimmen in Vectorworks en ook de overheid werkt met het programma voor stedenbouwkundige opgaven met GIS. Marcel: “Het kan ook zijn dat het bureau zich puur richt op het ontwerp in Vectorworks en de uitwerking naar het Bouw Informatie Model aan een externe partner  overlaat. Buiten of binnen het bureau. Het kan allemaal.”

In 2014 breidt Design Express zijn activiteiten uit naar Polen. Drie jaar later wordt Cesyam overgenomen, het bedrijf dat in Frankrijk al sinds 1989 Vectorworks en aanvullende producten aanbiedt. Vandaag is Design Express één van de belangrijkste softwareleveranciers voor ontwerpers in de bouwwereld, met meer dan 80 werknemers in de Benelux, Frankrijk en Polen.

© Design Express

Architectuurpresentatie

Marcel: “De grafische kwaliteit van een technische tekening is voor veel architecten belangrijk. Je ziet in hun workflow dat ze met meerdere programma’s zoals illustrator of photoshop werken om naast de technische tekeningen een 3D-visualisatie voor een presentatie maken. De kracht van Vectorworks is dat je deze workflow binnen één programma combineert.”

Binnen Vectorworks visualiseer je snel ideeën, zowel door het maken van moodboards in een presentatieboekje als bij het ontwerp door het Renderen van een 3D-model. De architect kiest zelf of hij gebruik maakt van de aangeleverde renderstijlen of een eigen stijl maakt. Voor een realtime rendering van een plan heeft Vectorworks directe koppelingen met visualisatiesoftware als Enscape, Twinmotion en Lumion. Hiermee kan je klanten door je ontwerp loodsen alsof ze door het al gerealiseerde gebouw lopen. Je kunt ongekende details toevoegen en de ontwerpen in de virtuele realiteit presenteren. Klanten bekijken het ontwerp simpelweg op hun smartphone of tablet in augmented reality.

OpenBIM

Marcel: “Vectorworks is door buildingSMART gecertificeerd voor IFC 4.0  en daarmee ook geschikt voor ontwerpen rond het Bouw Informatie Model. De overstap naar BIM is in verschillende fasen van het ontwerpproces te maken. Je kunt langzaam maar zeker steeds gedetailleerder werken en data toevoegen en gebruiken. Samenwerkende partijen rond BIM kunnen de bestanden onderling makkelijk uitwisselen. Vectorworks importeert en exporteert gegevens volgens de uitwisselbare formats met IFC en openBIM. Alle betrokken bouwdisciplines blijven met hun eigen openBIM software werken en gegevens uitwisselen.”

Vectorworks is multi-inzetbaar met de focus op architectuur. Marcel: “We opereren ook in het ‘grijze’ gebied tussen de programma’s en disciplines van architectuur. Steeds meer in combinatie met stedenbouw. Omdat Vectorworks ook al jaren actief is in de stedenbouw en landschap sector, zie je dat die combinatie goed werkt. Want ook daar speelt het model een steeds belangrijker rol. Je kunt met BIM voor landschap en steden GIS-kaarten en GIS-data importeren in je model. We merken dat het verwerken van ArcGIS/ESRI en GIS data echt een meerwaarde is voor Vectorworks.”

© Design Express, Marcel Westers aan het werk

Nederlandse Bouw loopt voorop

Design Express is distributeur voor de Benelux, Polen en Frankrijk. Marcel: “Ieder land kan in haar eigen taal werken en elk land heeft ook haar specifieke bibliotheken. Daarom ontwikkelen we voor de lokale markt veel eigen tools. De Nederlandse Bouwsector loopt voorop in het gebruik van BIM. De Amerikaanse ontwikkelaars van Vectorworks zijn om die reden erg geïnteresseerd in de gebruikerservaringen van onze klanten op dat gebied. Als er zo nieuwe behoeftes of ontwikkelingen zijn in de markt wordt er overwogen dit mee te nemen in de ontwikkeling van toekomstige updates van de software".

Marcel heeft veel ervaring als architect en stedenbouwkundig ontwerper. “Op dat raakvlak heb ik jarenlang gewerkt. In de crisisjaren groeide mijn interesse in software en toen dit op mijn pad kwam, sprak het mij bijzonder aan. Design Express werkt met mensen uit de praktijk. We spreken de taal van onze klanten en we kennen elkaars vakgebied.”

[Gratis webinar] Vectorworks & Esri: een krachtige integratie. Schrijf je in →