Jouw gids voor realtime rendering met Enscape

Laat ons eerlijk zijn, een verbluffende rendering van je ontwerp is één van de beste manieren om klanten te overtuigen. Dankzij Enscape kan je dit nu ook doen in je favoriete tekenpakket, in dit voorbeeld gebruiken wij de combinatie van Vectorworks en Enscape.
© Enscape

Hoe installeer je Enscape?

  1. Zorg er eerst voor dat de Vectorworks op je Windows apparaat (Enscape is momenteel enkel compatibel met Windows) afgesloten is. Dit doe je door rechts bovenaan op de "X" te klikken.
  2. Ga vervolgens naar enscape3d.be/nl/download en start de download. In het installatieprogramma selecteer je jouw voorkeurstaal en volg je de overige aanwijzingen.
  3. Zodra de installatie is voltooid, open je Vectorworks. Enscape zou dan als een toolset moeten verschijnen. Zo niet, klik op Tools -> Third-Party -> Enscape -> Enscape aan werkruimte toevoegen.

Moest het toch niet lukken of je botst op andere problemen, neem dan contact op met ons supportteam, zij helpen je graag verder.

Hoe render je jouw 3D-model?

Zodra je een 3D-model in Vectorworks klaar hebt, is het tijd om een rendering met Enscape te maken! Zorg ervoor dat je een 3D-weergave op je scherm in Vectorworks hebt.

  1. Selecteer ‘Start’ in de Enscape toolset. Een apart venster opent en, na een korte laadtijd, toont automatisch je ontwerp in een gerenderde weergave.
  2. Selecteer Synchronize Views in Vectorworks om de beweging in Enscape aan de weergave in Vectorworks te vergrendelen. Aangepaste weergaven in Vectorworks worden ook overgedragen naar de render in Enscape.

Tips & tricks

  • Voeg verlichtingsobjecten in je Vectorworks-model toe om de kwaliteit van de rendering in Enscape te verhelderen.
  • Voor snellere en kwalitatief betere renderingen, render je alleen de noodzakelijke geometrieën en schakel je best overbodige elementen uit.

Virtual reality met Enscape

Dankzij virtual reality verken je een model op een unieke manier, net alsof je er werkelijk bent.

Met Enscape kan je virtual reality gebruiken om binnen je model te werken. Dankzij verschillende, eenvoudig te gebruiken commando's heb je de volledige controle over het model en de weergaven terwijl je door het ontwerp loopt of vliegt.

Video’s Renderen

Je kan Enscape ook gebruiken om films voor klanten op te nemen. In deze films biedt het schakelen tussen verschillende grafische eigenschappen - zoals lijndikte en kleur, om te variëren tussen realistisch en schetst - verschillende perspectieven op een model, wat nuttig kan zijn bij de beoordeling ervan.

© Enscape

Samenwerken met je team en adviseurs

Eén van de hoofddoelen van het renderen van een model, is het delen van de rendering voor beoordeling en goedkeuring.

Open Enscape en druk op "C" op je toetsenbord om de samenwerkingsinterface van de software te openen.

De creëer aantekening tool kan een discussie starten vanuit de huidige view, of je kan object-specifieke samenwerking starten door rechts te klikken op het object.

© Enscape

Waarom realtime renderings maken?

Renderings zorgen niet alleen voor een wow factor, ze geven je klanten een houvast terwijl ze op een resultaat wachten dat soms maanden of jaren kan duren. Er zijn ook andere redenen om je klanten te voorzien van een rendering: 

  • Klanten missen soms de technische kennis om tekeningen, plannen of modellen te interpreteren. Een gevisualiseerde ruimte is veel makkelijker te begrijpen.
  • Klanten waarderen de mogelijkheid om hun project in real life te zien voordat het wordt gebouwd. Bekijk het als de aankoop van een nieuwe wagen, ook daar wil je eerst een proefrit maken alvorens hem aan te kopen.
  • Met een rendering spoor je fouten sneller op. In een ontwerp merk je meteen dat een raam op de verkeerde plaats zit, maar in een rendering zie je in één blik dat het raam niet symmetrisch is zoals je had gepland.
  • Door renderings te tonen aan je klanten, help je hen vlotter door het beoordelings- en goedkeuringsproces, wat voor alle partijen leidt tot tijd- en geldbesparing.

Enkele voorbeelden

Enscape renderings behoren tot de beste van de beste. Enscape meldt dat 85 van de top 100 architectenbureaus in de Verenigde Staten Enscape gebruiken. Twijfel dus niet langer en start vandaag nog met het maken van eersteklas renderings.

De Enscape-verbinding is beschikbaar voor Vectorworks 2020, 2021 en 2022. Als je Vectorworks al geïnstalleerd hebt, ben je helemaal klaar. Volg de stappen in dit artikel en je bent goed op weg naar echte next-gen renderings.

Wil je Enscape liever eerst 14 dagen gratis uitproberen? Klik dan simpelweg op onderstaande link.

Gratis testversie →

[Gratis webinar] Vectorworks & Esri: een krachtige integratie. Schrijf je in →