De voordelen van Big BIM

Idle Architecture is een twaalfkoppig bureau gevestigd in Cremorne, een kleine buitenwijk van Melbourne in Australië. Het team werkt op verschillende gebieden, waaronder multi-residentieel, commercieel, interieurontwerp en eengezinswoningen. Ze staan bekend om het aanpakken van grote projecten, ondanks dat het een klein bureau is.
© Idle Architecture

Idle Architecture: een klein bureau met grote ambities

De productiviteit van het bedrijf kan deels worden toegeschreven aan de platte structuur. Om ervoor te zorgen dat de drie senior medewerkers 20 projecten tegelijk kunnen uitvoeren, wordt de rest van het team toegewezen aan twee tot drie projecten tegelijk. Naast snelheid wordt van architecten ook verwacht dat ze experimenteren met ideeën en materialen die uiteindelijk leiden tot een solide ontwerpoplossing.

Een vertrouwde klant gaf Idle Architecture de kans om een appartementencomplex te ontwerpen en te bouwen in Sackville Street, gericht op het aanpakken van de bevolkingsgroei in Melbourne en op het opbouwen van de industriële gebieden van de stad.

© Idle Architecture

Van Little BIM naar Big BIM

Little BIM was voor Idle Architecture vanzelfsprekend en werd geïntegreerd in het ontwerp- en documentatieproces met Vectorworks Architectuur. In het Sackville Street-project was het de eerste keer dat ingenieurs en adviseurs vrijwillig 3D-modellen met gegevens creëerden en uitwisselden om samen te werken. Zo begon het bureau spontaan met Big BIM zonder het zelf te beseffen. 

Er werd een routine opgesteld waarbij BIM-modellen elke drie tot vier weken werden uitgewisseld en één grote update aan het begin van elke fase van het project. Ondanks de intense samenwerking verliep het proces soepel. “Het ging best goed”, zegt Document Manager Tom Kinloch. “Het is een heel interessant proces om het ingewikkelde eenvoudiger te maken. En het geeft je wat meer vertrouwen bij zoveel projectfasen.” Idle Architecture ondervond ook dat de BIM-uitwisseling zeer vlot liep met IFC modellen. “Het helpt mensen om de problemen te begrijpen die we proberen op te lossen.”

Een extra tijdsbesparing volgde door samen het 3D-model te bekijken in Vectorworks in plaats van door het afdrukken van tientallen tekeningen. Hierdoor besteedde Idle Architecture minder tijd aan het voorbereiden van vergaderingen en meer tijd aan oplossingen die het samenwerkingsproces verbeterden.

© Idle Architecture

Workflows verbeteren

Vanuit een ontwerpperspectief was het Sackville Street-project voor Idle Architecture een kans om hun werk op creatieve wijze binnen de grotere context van industriële ontwikkeling te plaatsen. Voor die niet-traditionele aanpak was echter de goedkeuring van de klant nodig. Dat lukte dankzij verschillende Vectorworks-functies die hielpen weergeven wat het bureau voor ogen had.

“We gebruikten veel OpenGL renderings in de planningsfase”, zegt Idle. “Modelbegrenzing en Meerdere Vensters hielpen ons om zowel doorsneden als plannen te verduidelijken.”

Het was voor de medewerkers ook een uitdaging om op de hoogte te blijven van de nieuwste Vectorworks-tools terwijl ze met meerdere projecten jongleren. “Wij werken aan grote projecten, terwijl de meeste architecten in Australië aan kleine woningbouwprojecten werken”, legt Idle uit. “Het is een grote leercurve om jonge afgestudeerden op dat niveau te krijgen. Daarom houdt het bureau maandelijks Vectorworks sessies waarin werknemers met vragen terechtkunnen.”

Efficiënt en snel samenwerken

Het stroomlijnen van ontwerpprocessen helpt het bureau met efficiëntie, een belangrijke prioriteit voor Idle Architecture om hun groeiende portfolio van projecten te beheren. Om het hoofd te bieden aan de vele deadlines, besloot Idle om SketchUp en Rhino volledig te schrappen en alle inspanningen te richten op het optimaliseren van hun gebruik van Vectorworks. “Ik gaf geld aan software voor ongeveer de helft van de efficiëntie, terwijl ik nu leer hoe de maximum uit 1 software te halen”, legt Idle uit.

 “Hertekenen in SketchUp kost ons heel veel tijd en geld.”

Na een overgangsproces van meer dan een jaar, plukte het bedrijf de vruchten van het project in Sackville Street. “Door te werken met 1 software stapten we naadloos van de ene fase van het project naar de volgende, waar we vroeger veel tijd verloren”, zegt Idle. 

“BIM is een langetermijninvestering in je bedrijf. Je haalt meer uit je ontwerp en door middel van clashdetectie en coördinatie kan je elk element alle voordelen geven.” 

Dankzij Vectorworks kon Idle Architecture hun workflow vereenvoudigen en de efficiëntie opdrijven. En samen met de BIM-mogelijkheden die Vectorworks biedt en hun coördinatie methode, kan Idle Architecture het beste uit hun investering halen op een snellere en slimmere manier.

© Idle Architecture

Klaar om de stap te zetten naar (Big) BIM? Vraag dan meteen je testlicentie aan voor Vectorworks, de ultieme BIM-software voor architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen. Met Vectorworks heb je geen nood meer aan SketchUp, Photoshop of Rhino, want je kan in 1 software schetsen, tekenen, modelleren, technische documentatie maken, berekenen en presenteren in 2D en 3D.