Het nieuwe station in Ülemiste, het kernproject van Vectorworks Architectuur 2021

© Ülemiste Rail Baltic Terminal door 3+1 Architects

Geen betere manier om Vectorworks 2021 in de verf te zetten dan met projecten van onze klanten. Zo is er het nieuwe treinstation in Ülemiste, een subdistrict van de Estse hoofdstad Tallinn. Door zijn felrode kleur, zijn blokachtige structuur en strakke lijnen springt het station meteen in het oog. En dat is precies de bedoeling. Het opvallende station is nog maar het begin van wat de architecten van 3+1 architects voor oog hebben met Ülemiste.

Voetgangers hebben voorrang

Volgens Hanna-Liisa Mõtus, architect bij 3+1, is het logisch dat er bij het ontwerp van het station veel aandacht ging naar de voetgangers. Het is voor velen van hen immers de eerste indruk van het land.  

In het station van Ülemiste staan voetgangers dus centraal. In de ruime voetgangershal kunnen reizigers bijvoorbeeld kijken naar de treinen die onder hen door razen. Het creëren van een voetgangersvriendelijk gebouw was een belangrijke vereiste binnen dit project. Het doel is dat de mensen het station zien als een eindbestemming, niet als één van de vele stops op hun weg.

Terminal Station Ülemiste
© Ülemiste Rail Baltic Terminal door 3+1 Architects

Toekomstvisie voor Ülemiste

Omdat het station voor veel reizigers gelijk staat aan hun eerste stappen op Estlandse bodem, noemt Mõtus de terminal en de omgeving errond de “Poort van Estland”. Zij en haar collega’s bij 3+1 hebben grootse plannen voor Ülemiste en die willen ze in 2045 afronden. Het resultaat? Een stedelijke Smart City.

Smart City - Ülemiste
© Ülemiste Rail Baltic Terminal door 3+1 Architects

Een concept #MadeWithVectorworks

De architecten van 3+1 werken al jaren met Vectorworks. Voor hen is de software cruciaal in het hele proces. Eerst maken ze een 2D-schets nadien volgt een fysiek 3D-model. "We beginnen altijd met een fysiek model om de volumes en de relaties van ruimtes te analyseren en te begrijpen", zegt Ilmar Valdur, architect en partner bij 3+1. Hij voegt eraan toe dat het werkelijk ervaren van de drie dimensies essentieel is binnen het 3+1 proces.

Vectorworks maakt het veel gemakkelijker en sneller om ideeën uit te leggen en te interpreteren. — 3+1-architect, Karin Harkmaa

Bij het modelleren in Vectorworks importeerden de architecten alle benodigde landschapsdata en puntenwolken. Voor de architecten van 3+1 is de software een hulpmiddel om hun ontwerp te maken. "Door BIM- en 3D-modellering hebben we een breekpunt bereikt. Deze software stelt ons in staat om complexere projecten aan te nemen", aldus Valdur.

Nu 50% korting op de eerste 2 jaar Vectorworks. Ontdek →