Vier voordelen van Vectorworks over AutoCAD

Heb je je al eens afgevraagd wat de verschillen zijn tussen Vectorworks en AutoCAD, dan is deze blogpost echt iets voor jou. We geven je meer uitleg over de vier belangrijkste voordelen die Vectorworks, de ultieme CAD- en BIM-software, heeft ten opzichte van AutoCAD. Voordelen die je tijd besparen, een betere samenwerking mogelijk maken en je helpen om je nog meer te concentreren op wat echt telt, ontwerpen.
© Vectorworks, Inc.

1. Klassen en lagen

AutoCAD heeft een enkelvoudig bestandssysteem via lagen. Die lagen bevatten alles, van muren tot meubelobjecten. Handig, maar ze komen niet overeen met niveaus van een gebouw. Dit leidt tot een onoverzichtelijk bestand met veel lagen of meerdere CAD-bestanden met één niveau per bestand, en geen mogelijkheid om snel te wisselen tussen zichtbaarheid per niveau of verdieping.

Wat zijn lagen?

Lagen zijn de "waar" van objecten. Je kunt verhogingen en verdiepingen toewijzen aan lagen en hun zichtbaarheid veranderen, zo concentreer je je op het specifieke gebied waaraan je werkt.

Je kan het leggen van de verdiepingen van een gebouw met lagen vergelijken met het op elkaar stapelen van vellen tekenpapier.

Wat zijn klassen? 

Klassen zijn het "wat" van objecten. Dit is een directe vergelijking met het lagensysteem van AutoCAD. Met klassen kun je jouw model indelen per objecttype en specifieke attributen definiëren, zoals lijndikte, kleur, arceringen, vulling, kleurverlopen en texturen.

01_Classes
© Vectorworks, Inc.

2. Holistisch ontwerp en BIM

Om Building Information Modeling (BIM) workflows met AutoCAD uit te voeren, heb je aparte applicaties nodig voor het beheer van gegevens en coördinatie. Vectorworks is een alles-in-één software, wat betekent dat je tegelijkertijd kwaliteitstekeningen en -modellen maakt en aan het BIM-proces werkt zonder dat je daar andere software of applicaties voor nodig hebt.

Hybride 2D en 3D in Vectorworks 

2D en 3D zijn in Vectorworks met elkaar verbonden in tegenstelling tot AutoCAD. Wanneer je daar een  wijziging in het 3D-model aanbrengt, wordt die niet automatisch in de bijbehorende 2D-tekeningen aangepast. Dit betekent dat je opnieuw moet tekenen, wat de kans op fouten vergroot.

De meeste geometrie in Vectorworks heeft zowel een 2D- als een 3D-weergave. Terwijl je aan een object in 2D werkt, zie je automatisch de wijzigingen in de 3D-weergave. Dit maakt het ontwerpproces van een project veel vloeiender en samenhangend.

04_Symbol Edit 2
© Vectorworks, Inc.

In Vectorworks hebben 2D-symbolen ook 3D-componenten. Het detailniveau van het object kan ook per weergave worden aangepast.

Maak het verschil met data

Als BIM-software integreert Vectorworks gegevens in het ontwerpproces. Gegevens worden gekoppeld aan de meeste objecten, en werkbladen worden gemaakt om die gegevens te rapporteren. Zo hoef je dat niet zelf te doen in Excel.

20_Worksheets
© Vectorworks, Inc.

Door tijdens het ontwerpproces gegevens aan objecten te koppelen, maak je automatisch calculaties, genereer je schema's en maak je zelfs grafische legenda's voor deur- en raamtypen.

3. Terrein- en site modellering

Alle projecten hebben een locatie, en die locatie speelt een belangrijke rol in het ontwerp. Over de juiste informatie beschikken in zowel 2D als 3D helpt bij het ontwerpproces en maakt de documentatie nauwkeuriger.

Vectorworks gebruikt geografische informatiesystemen (GIS) en landmeetkundige gegevens om nauwkeurige terreinmodellen - of digitale terreinmodellen - van de projectlocatie te genereren. Commando's voor terreinmodellering worden gebruikt om het geïmporteerde terreinmodel aan te passen aan de behoeften van het project en om cut and fill te berekenen.

Gallery Site
© Vectorworks, Inc.

4. Fantastische renderopties

Visualisaties helpen om je harde werk grafisch te versterken. Renders tonen het project op een manier die makkelijk te interpreteren is voor klanten, gebruikers van het gebouw en aannemers Daardoor zijn ze een ongelooflijk nuttig hulpmiddel voor een ontwerpworkflow.

Vectorworks’ ingebouwde render engine

De ingebouwde render engine, Renderworks, produceert snel een verscheidenheid aan renderingsstijlen zonder dat je andere software hoeft te gebruiken. Renders worden verwerkt via de Vectorworks Cloud, zodat je niet op je eigen machine hoeft te werken.

Als ej een andere render software wilt gebruiken, Vectorworks is compatibel met verschillende populaire rendertoepassingen waaronder Enscape.

10_Rendering Settings 1
© Vectorworks, Inc.

Hoe beginnen met Vectorworks?

Kan je jezelf vinden in bovenstaande voordelen? Wil je graag zelf aan de slag gaan met de verschillende Vectorworks-tools? Download dan je gratis testversie.

[Gratis webinar] Vectorworks & Esri: een krachtige integratie. Schrijf je in →