Render een afbeelding

Enscape is ontworpen om het renderproces van een afbeelding snel en gemakkelijk te laten verlopen, zonder dat een gebruiker een diepgaande kennis van renderprocessen en -technieken nodig heeft. Dit betekent dat een gebruiker niet veel tijd hoeft te besteden aan het aanpassen van een groot aantal instellingen om een beeld van goede kwaliteit te produceren.

Om te beginnen moet je de Enscape viewport starten. Dit kan gedaan worden door te klikken op de Start knop in de Enscape gereedschapsbalk in Vectorworks.

Enscape Gereedschapsbalk in Vectorworks

Zodra het Enscape venster open en actief is, ziet u de Enscape Viewport gereedschapsbalk aan de bovenkant van dat venster, wat betekent dat u klaar bent om te beginnen met renderen.

De Enscape Viewport Gereedschapsbalk

Als je de gereedschapsbalk bovenaan de Enscape viewport niet kunt zien, klik dan op de kleine oranje pijl in het midden van de gereedschapsbalk hierboven, die de gereedschapsbalk zal in- / uitklappen/

Als het Enscape-venster helemaal niet opent, controleer dan of uw systeem voldoet aan onze aanbevolen systeemvereisten van Windows en macOS.

Types van rendering

In Enscape kunt u een enkel beeld renderen of een reeks afbeeldingen in groep renderen.

Voor een render van een enkele afbeelding kunt u ofwel de huidige 'live' weergave renderen, of u kunt eerst een eerder gemaakte 'weergave' selecteren uit de Beheer aanzichten functie en dan op de knop schermopname klikken. U wordt dan gevraagd de locatie van de gerenderde afbeelding op te slaan via het dialoogvenster schermopname opslaan.

Knop enkele afbeelding schermopname

Opdat de knop Render groep beschikbaar zou zijn, moet u minstens één Aanzicht hebben aangemaakt via het Beheer aanzichten paneel. Als u dat hebt gedaan, wordt de knop Render groep beschikbaar. Als er geen aanzichten beschikbaar zijn, is deze knop grijs en dus uitgeschakeld.

Render groep knop

Daarnaast kunt u ook een Aanzicht koppelen aan een Instellingenset en een schermopname opslaan in Virtual Reality. Andere exportfuncties zijn Panorama's, Video, en het project exporteren als een verpakt uitvoerbaar standalone-bestand of Web-standalone.

De resolutie-opties

Maar voordat u uw eerste Enscape-afbeelding rendert, moet u de resolutie van uw rendering aanpassen. U vindt de optie om de resolutie te veranderen onder het tabblad "Uitvoer" van de Enscape Visuele Instellingen. U kunt elke vooraf ingestelde of aangepaste resolutie kiezen die u wilt (tot 8192 x 8192px), maar wees gewaarschuwd: het gebruik van extreem hoge resoluties kan ertoe leiden dat het renderproces meer dan een paar seconden duurt - en kan zelfs het VRAM van uw GPU verstoppen, waardoor Enscape en Vectorworks vastlopen of helemaal niet meer reageren. In zo'n situatie, vergeet niet om feedback te sturen naar Enscape support die de oorzaak van de crash zal verduidelijken en u van een oplossing zal voorzien.

Toets Algemene instellingen

Naast de knop schermopname kunt u ook de sneltoetsen [SHIFT + F11] gebruiken om dezelfde actie uit te voeren. U kunt uw eigen sneltoets instellen in de Invoeropties van de Algemene Instellingen, onder de optie Sneltoetsen, door een modificatietoets, [CTRL], [ALT], of [SHIFT] in te drukken in combinatie met een andere toets.

Verder heeft u de mogelijkheid om uw renderings verder aan te passen met een watermerk en andere opties via de Aanpassingsopties van de Algemene instellingen.

Hoe krijg ik de beste kwaliteit in mijn gerenderde afbeeldingen?

Zoals reeds vermeld, zal het instellen van de Resolutie op 'UltraHD' je een afbeelding met hoge resolutie geven, maar als je dan ook de Renderingskwaliteit schuifknop in de tab Algemeen van de Visuele Instellingen op Ultra zet, zal dit je de hoogst mogelijke kwaliteit beeld geven.

Echter, de Renderingskwaliteit op Hoog of zelfs Medium zetten is over het algemeen aanbevolen bij real-time gebruik van Enscape om GPU-bronnen te besparen. U kunt dit hoger zetten als het nodig is om de afbeelding te renderen. Als u last heeft van crashes bij het renderen van afbeeldingen naar een bestand vanuit Enscape, verlaag dan zowel de resolutie als de renderingskwaliteit naar respectievelijk FullHD en Hoog.

Alle instellingen (bijv. Mist, Scherptediepte, enz.) zijn hetzelfde voor zowel de gerenderde beelden als de realtime uitvoer.

Als Renderingskwaliteit is ingesteld op Schets, dan zijn er geen glasreflecties in de uiteindelijke render.

Rendering Quality Settings

In het tabblad Afbeelding van het dialoogvenster Visuele instellingen is de instelling Automatisch contrast standaard uitgeschakeld, zodat u de sterkte van de highlights en schaduwen in uw render kunt aanpassen. Door Automatisch Contrast in te schakelen worden deze schuifjes verborgen en wordt een optimaal contrast toegepast op de afbeelding.

Automatische Contrastinstellingen

Toon renderbereik

De resolutie-opties

Enscape heeft een Renderbereik functie, en deze is te vinden in Enscape's viewport gereedschapsbalk.

Let op

Als Toon renderbereik is ingeschakeld zal het altijd zichtbaar zijn in de live Enscape viewport, ook bij gebruik van de Video Editor.

U kunt dus nog steeds door uw project navigeren, en video bewerken en bekijken in het Enscape-venster als Renderbereik tonen is ingeschakeld.

In het volgende screenshot, bij wijze van voorbeeld, is de Resolutie ingesteld op Op maat: 500×2000.

Voorbeeld wanneer Renderbereik is ingeschakeld

Object-ID, materiaal-ID en Dieptekanaal exporteren

Object-ID, Materiaal-ID en Dieptekanaal exporteren Enscape

Als u uw afbeelding wilt nabewerken in bijvoorbeeld Photoshop, of uw rendering in een foto wilt verwerken door een transparante achtergrond toe te voegen, is het selectievakje Exporteer Object-ID, Materiaal-ID en Dieptekanaal in het tabblad 'Opname' een zeer nuttig hulpmiddel.

Indien actief, exporteert Enscape vier afbeeldingen voor elke afbeelding of aanzicht - de gerenderde afbeelding zoals te zien in het Enscape-venster zelf, een tweede afbeelding die van wit naar zwart loopt, afhankelijk van de afstand tot de camera (Dieptekanaal) en een derde en vierde rendering die een onderscheidende kleur toekent aan elk object (Object-ID), materiaal (Material-ID), :

Van links naar rechts: de normale afbeeldingsrendering, de Dieptekanaal (of Alfakanaal) rendering, de materiaal-ID rendering en de object-ID.

U kunt de Object-ID en Materiaal-ID rendering gebruiken om delen van uw afbeelding na te bewerken. Stel dat u het project heeft afgesloten, alle renderingen klaar zijn, maar u beseft dat een element er te donker uitziet. In plaats van alles opnieuw te moeten openen en maken, kunt u gewoon een masker maken met die specifieke kleur, zodat u alleen dat deel van de afbeelding kunt nabewerken.

Bovendien kan de zwarte achtergrond worden gebruikt als een Alfakanaal om gemakkelijk uw eigenlijke model te extraheren en in een foto te plaatsen, hoewel u het misschien gemakkelijker vindt om in plaats daarvan de optie Alfakanaal toepassen te gebruiken.

De Dieptekaart kan worden gebruikt om diepte-effecten toe te passen op uw rendering.

Al deze acties kunnen worden uitgevoerd in veel geavanceerde beeldbewerkingssoftware - Enscape levert alleen de renderingen.

Alfakanaal export

Optie Alfakanaal toepassen

Het is ook mogelijk afbeeldingen te exporteren met een ingesloten alfakanaal. Deze functie is alleen beschikbaar als u het bestandsformaat instelt op .png, .exr, .tga.Om een afbeelding te exporteren met een ingesloten alfakanaal, moet het selectievakje Alfa-kanaal toepassen zijn aangevinkt.

Let op

Als u merkt dat u geen scherpe schone randen krijgt op een geëxporteerde afbeelding (waar blauwe / rode artefacten op een rand zichtbaar zijn als u inzoomt op de geëxporteerde afbeelding) wanneer de optie Alfa-kanaal toepassen is ingeschakeld, zet dan de schuifregelaar Chromatische aberratie in de Enscape Visuele instellingen -> Afbeelding -> Effecten sectie op 0. Hier is een vergelijking tussen de Chromatische aberratie-schuifregelaar op groter dan 0 (ingeschakeld) en met de schuifregelaar op 0 (uitgeschakeld).

Standaardmap

Optie Standaardmap

Als u een standaardmaplocatie opgeeft in het tabblad Uitvoer van de Visuele Instellingen, wordt het dialoogvenster schermopname opslaan geopend op die opgegeven locatie. Het is dus nog steeds mogelijk om de locatie als nodig te wijzigen.

Bij gebruik van Render groep is de actie hetzelfde, tenzij u een genoemde View koppelt aan een Instellingenset. In dat geval is de locatie waarnaar elke genoemde View wordt gerenderd afhankelijk van de locatie die is opgegeven in de gekoppelde Instellingenset.

Dit betekent dat u bij Render groep aan elk genoemd Aanzicht een individuele en specifieke locatie kunt toewijzen.

Standaardmap

Optie Automatische Naamgeving

Het inschakelen van de Automatische Naamgeving in de Uitvoer tab van Enscape Visuele Instellingen zal het bestand hernoemen en het voorzien van de datum en tijd voor enkelvoudige afbeeldingen en bij Render groep ook van de naam van het aanzicht.

Render groep

Render groep van afbeeldingen gebeurt wanneer u op de knop Render groep klikt.

Relevante artikels

No items found.