Algemene informatie over servers en netwerken

Een netwerk is een samenhangend systeem waarbij één zwak onderdeel de prestaties van het hele systeem kan beïnvloeden. Wanneer de kabel tussen de switch en de server te dun is, kan dit de gegevensoverdracht in het hele kantoor vertragen - zelfs wanneer je beschikt over nieuwe computers, een goede server en een actueel besturingssysteem.

Hardware System bottleneck
Het knelpunt in dit netwerk is de verbinding tussen switch en server, met wachttijden tot gevolg.

Knelpunten oplossen

De vereisten zijn hoog voor 3D-modelleren of BIM-planning, maar ook bij grote projecten of wanneer er nauw samengewerkt wordt in het team. Dergelijke intensieve workflows vereisen krachtige netwerkcomponenten. We raden aan de componenten van je netwerk te toetsen aan de vereisten op deze pagina en indien nodig te vervangen.

Het gebruik van Vectorworks Teamwerk kan de server- en netwerkinfrastructuur meer belasten dan gewone gegevensstromen. Wanneer teamleden hun lokale werkdocument synchroniseren met het projectbestand, worden (afhankelijk van de projectgrootte) enkele honderden megabytes (tot zelfs gigabytes) per werkstation met de server uitgewisseld. Als de server en het netwerk hiervoor niet krachtig genoeg zijn, kan dit lange wachttijden tot gevolg hebben. In het ergste geval is het mogelijk dat het opslagproces niet correct voltooid wordt.

Samenvatting netwerkvereisten:

• 1 Gbit netwerkkabel
  • Switches met hoge capaciteit
  • Krachtige serververbinding naar de switch
  • Professionele NAS met meerdere harde schijven
  • Intelligente back-up met voldoende capaciteit

Zeker als er in je bedrijf intensief wordt samengewerkt via project sharing, of wanneer 3D-modelleren of BIM actief gebruikt worden, raden wij aan de componenten van je netwerk te toetsen aan de volgende vereisten en indien nodig te vervangen.

Invloed van netwerkcomponenten op snelheid

Onderstaande reeks testen toont hoe individuele netwerkcomponenten de duur van specifieke taken kunnen beïnvloeden. De twee netwerkconfiguraties zijn actuele, vaak voorkomende combinaties.

Hieronder zie je de tijd in seconden die nodig is voor de uitvoering van twee taken: het openen van een bestand, en het bijwerken van een projectbestand via Teamwerk waarbij 450 objecten zijn aangepast. We kozen deze twee taken omdat ze in veel bedrijven dagelijks worden uitgevoerd en representatief zijn voor andere rekenintensieve taken die gebruik maken van het netwerk.

Test Netwerk 1 (oranje):

Server: 6 jaar oude computer met normale harde schijf
Switch: Server met 1Gbit-verbinding

Test Netwerk 2 (blauw):

Server: 1 jaar oude computer met SSD harde schijf
Switch: Server met 10Gbit-verbinding