Vectorworks mee aan de basis van het eerste leed platinum gebouw ter wereld

Design without limits. Dat is wat ze bij PWL Partnership Landscape Architects Inc. deden toen ze de uitbreiding van het Vancouver Convention Centre ontwierpen. De uitbreiding ging gepaard met een groen dak en omliggend landschap. Bruce Hemstock, al meer dan 25 jaar een partner bij PWL, vertelt over hoe dit project het eerste LEED Platinum gebouw wereldwijd werd en over hoe Vectorworks daarvoor van cruciaal belang was.

© Vancouver Convention Centre Expansion, PWL Partnership Landscape Architects Inc.

PWL begon in 2003 aan dit project. “Het was het grootste project dat we tot dan toe deden”, zegt Hemstock. “Het idee was altijd om van het Convention Centre een publieke plaats te maken dat Vancouvers baai verbindt met downtown Vancouver.” Volgens Hemstock was het essentieel dat er een naadloze overgang was tussen de plaza en Harbour Green Park (eveneens ontworpen door PWL). Om zo heel de stad het gevoel te geven dat ze welkom zijn.

Het mag niet verbazen dat het ontwerp van PWL precies doet wat het voor ogen had. “De plaza bestaat uit verschillende niveaus, maar toch zijn de plaatsen ruim genoeg, zodat mensen er makkelijk kunnen samenkomen. Het lijkt wel alsof de baai en downtown magnetisch tot elkaar aangetrokken worden.

“Het ontwerp van het Vancouver Convention Centre past perfect bij onze missie om regeneratieve landschappen met oog voor duurzaamheid te ontwerpen.”

- BRUCE HEMSTOCK, Partner bij PWL

De verbinding tussen de baai en downtown was niet de enige milieuoverweging die PWL moest maken. Hemstock: “We wilden niets faken. De hele omgeving moest natuurlijk en comfortabel aanvoelen. Daarom zijn we naar het landschap van British Columbia gaan kijken om na te gaan wat wij kunnen gebruiken.” Die zoektocht bracht hen uiteindelijk bij eilanden die volledig bedekt zijn met grassen. Die grassen kunnen zowel heel droge en warme zomers als natte en koude winters doorstaan. Dat inspireerde PWL om een impressionant 6 are groot groen dak te ontwerpen.

© Vancouver Convention Centre Expansion, PWL Partnership Landscape Architects Inc.

Een design dat voorloopt op z’n tijd

Vandaag zijn groene daken alomtegenwoordig in duurzame ontwerpen, maar toen PWL met hun ontwerp op de proppen kwam in 2003 waren ze hun tijd ver vooruit. “We hadden nog nooit een duurzaam dak ontworpen, maar we gaven niet op”, zegt Hemstock. “We keken naar 50 tot 60 verschillende planten die we konden gebruiken.”

Het gewicht van de grassen, de grond en de bewoners op het dak waren allemaal details waar ze bij PWL rekening mee moesten houden. “We werkten daarom nauw samen met de bouwkundige ingenieurs”, aldus Hemstock. “We moesten een plant vinden die kan groeien en tegelijk licht van gewicht is. Samen met de bouwkundige ingenieurs besloten we om voor een diepte van 6 inch te gaan.  

PWL ontwierp ook een drainagesysteem met behulp van speciaal ontwikkelde tools in Vectorworks Landschap. "We wilden niet dat het water van de zeer hoge delen van het dak zijn weg naar beneden zou vinden en de afvoeren zou overstelpen," zei hij. "Dus bedachten we een systeem waarbij we het water op het dak met verschillende tussenpozen opvangen. In samenwerking met een werktuigbouwkundig ingenieur besloot Hemstock het dak te verdelen in meerdere secties van 8.000 vierkante meter. Deze verdelingen houden de  waterstroom van het congrescentrum goed onder controle.

Eerste LEED Platinum gebouw wereldwijd

Een innovatief, esthetisch en functioneel landschap creëren was niet voldoende voor PWL. Ze streefden ook naar een LEED Gold-certificering, een prestigieus certificeringsprogramma voor groene gebouwen. Volgens Hemstock was een dergelijke certificatie ongehoord in 2003.

PWL en het adviesteam van het congresgebouw overtroffen hun doel van een LEED Gold-certificering. Het Vancouver Convention Centre werd het eerste LEED Platinum congrescentrum ter wereld.

Samen met Hemstock en PWL werkten nog verschillende adviseurs en medewerkers aan dit project. Vergaderingen werden makkelijk met 50 tot 60 mensen gehouden, die allemaal zeer terechte vragen en opmerkingen hadden. Met al die vragen in het achterhoofd, vertrouwde PWL op Vectorworks. De software waarop ze toen net overschakelden en tot op vandaag nog steeds mee werken.

“Veel adviseurs van dit project gebruikten andere software, wij stonden erop om Vectorworks te blijven gebruiken voor onze ontwerpen en presentaties.”

- BRUCE HEMSTOCK, Partner bij PWL
© Vancouver Convention Centre Expansion, PWL Partnership Landscape Architects Inc.

Vectorworks was onmisbaar bij dit project

Vectorworks Landschap werd gebruikt voor technische overwegingen, zoals ontelbare oppervlakteberekeningen. Daarnaast gebruikten ze de software ook als een communicatief hulpmiddel bij de samenwerking met de vele adviseurs.

"We gebruikten Vectorworks als eenvoudige en ongecompliceerde communicatietool om informatie heen en weer te sturen tussen de architecten. Deze eenvoud was wat het team nodig had, het project was al ingewikkeld genoeg", aldus Hemstock. "We hadden er vertrouwen in dat Vectorworks zou doen wat we wilden."

“Vectorworks was voor ons niet alleen essentieel bij alle technische zaken, maar ook het bij creëren van onze renders.”

- BRUCE HEMSTOCK, Partner bij PWL

Ontdek de nieuwigheden van Vectorworks 2022. Zo heb je toegang tot verbeterde GIS-integraties, uitgebreide BIM-workflows en ongeëvenaarde uitwisselingsmogelijkheden. Design without limits is nu echt binnen handbereik.