Bart Hollanders van architectenbureau Eagles of Architecture tracht de taal en geschiedenis van architectuur te begrijpen

Waar halen architecten hun inspiratie en creativiteit vandaan om de grenzen van vorm en materialiteit te verleggen? Deze vraag staat centraal tijdens Inspirium: Imagine Architecture, een uniek event dat Design Express op 13 september 2022 organiseert in het prachtige Elisabeth Center in Antwerpen. Zes architecten komen er vertellen over wat hen raakt, over hun drijfveren en inspiratiebronnen. Een van hen is Bart Hollanders, die met zijn collega’s bij Eagles of Architecture tracht de taal en geschiedenis van architectuur te begrijpen.

“Persoonlijk vind ik dat het leven op zich een heel grote inspiratiebron kan zijn”, vertelt Bart Hollanders. “Rondlopen in Antwerpen, praten met studenten, kijken naar gebouwen, enz. Net zo goed haal ik inspiratie uit boeken, kunst, theater, pukkelpop, optredens, … het gaat dus heel breed.”

De architecten bij Eagles of Architecture streven ernaar kwaliteit te leveren aan de maatschappij. Zo helpen ze om mensen positiever in het leven te laten staan. “Als je omringd bent door lelijke zaken, denk ik niet dat je gelukkig bent”, aldus Bart.

Mensen beseffen volgens Bart niet goed wat architectuur kan doen. Om die reden raadt hij iedereen aan om veel te reizen. “Je kan veel zien in boeken, maar bepaalde zaken live ervaren is toch nog net iets anders. De reizen die ik met mijn gezin maakte, werden ook zo gepland. Heel veel werd gekoppeld aan gebouwen en steden. Het is fijn om te zien dat mijn kinderen nu ook naar steden en musea op reis gaan. Reizen geeft hen een zekere rijkheid.”

Omdat architectuur zo’n impact heeft op mensen, probeer ik met mijn bureau inspirerende gebouwen te ontwerpen en zowel de taal als de geschiedenis van architectuur te begrijpen. Dat lukt zeker niet altijd, maar architectuur is te belangrijk om gratuit dingen op de aarde te poten.”

Bart Hollanders is één van de zes gastsprekers-architecten tijdens het inspiratie-event Inspirium: Imagine Architecture dat op dinsdag 13 september 2022 doorgaat. Het event wordt live uitgezonden vanuit het Elisabeth Center in Antwerpen en jij kan erbij zijn.

[Gratis webinar] Vectorworks & Esri: een krachtige integratie. Schrijf je in →
Nu 50% korting op de eerste 2 jaar Vectorworks. Ontdek →