Scheldezicht: verticale micro-gemeenschappen

Gestapelde woonprojecten slagen er vaak niet in om sociaal contact tussen buren aan te moedigen, ondanks dat de bewoners dichtbij elkaar leven. Met Scheldezicht daagt ontwerpbureau BRUT deze paradox uit en stimuleert het sociale interacties zonder privacy op te offeren.
© SNfoto

Nieuw Zuid is een nieuwe buurt naast het Zuid in Antwerpen, gebouwd op maat van het leven. Met woontoren Scheldezicht wil BRUT het concept van residentiële hoogbouw herdefiniëren als een gestapelde sociale gemeenschap. Contact tussen de bewoners wordt gestimuleerd door het creëren van collectieve ruimtes en het inrichten van circulatieruimten als ruime ontmoetingsplekken. De opvallende gevel van Scheldezicht voegt een herkenningspunt toe langs de Scheldekaaien en helpt buren om verticale micro-gemeenschappen te vormen die de anonimiteit van hoogbouw opheffen.

© BRUT

BRUT 

BRUT ontwerpt architectuur en stedenbouw die steden mooier en leefbaarder maken. Het ontwerpbureau wil ook een positieve impact hebben op de stad en haar inwoners. BRUT architecten vertrouwen op Vectorworks voor al hun projecten en voeren de meeste daarvan ook uit in BIM. Ook Atelier 5 sluit zich aan bij de BIM-beweging met Vectorworks. Lees meer over hun aanpak hier.

Verschillende woontypologieën

Scheldezicht bevat een grote verscheidenheid aan woontypologieën die zeer verschillende bewoners aantrekken. Dat gaat van kleine appartementen voor studenten, tot huisvesting voor jonge koppels met een dubbel inkomen, tot grote gezinswoningen, tot aangepaste appartementen voor ouderen en innovatieve duplexwoningen.

© SNfoto

De woningen zijn gegroepeerd in verticale micro-gemeenschappen en de architectuur is gebaseerd op het idee dat het gebouw van buiten laat zien wat het van binnen doet. In combinatie met de sociale kwaliteiten die zijn geïntegreerd in het ontwerp en de visuele expressie van de toren, maakt het Scheldezicht tot een opvallend project gericht op collectiviteit en gemeenschap.

© Triple Living

Naast appartementen bevat het gebouw ook winkels, kantoren en gemeenschappelijke ruimtes. De collectieve ruimten omvatten een fietsreparatie ruimte, een collectieve wasruimte en een dubbelhoge gemeenschapsruimte grenzend aan een daklandschap op de vierde verdieping die door alle bewoners wordt gedeeld.

© SNfoto

Zichtbaar ingedeeld in compartimenten

Een licht raster omhult de gevel van de toren en verdeelt de appartementen in groepen. Binnen elk compartiment zijn de appartementen verbonden door privé terrassen. De balkons zijn verspringend, waardoor buren elkaar kunnen zien, maar toch privacy hebben. Buitenruimtes verbeteren de woonkwaliteit en het comfort. Visueel benadrukt het de unieke kenmerken van het gebouw, die herkenbaar zijn op grote schaal en toch intimiteit bieden.

© Triple Living

Klaar om van jouw project een pionier in architectuur en stedenbouw te maken? Vraag dan meteen je testlicentie aan voor Vectorworks, de ultieme BIM-software voor architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen.

[Gratis webinar] Vectorworks & Esri: een krachtige integratie. Schrijf je in →