PUUR gebruikt Vectorworks zowel voor 2D als 3D

© Learning Center Amsterdam, PUUR

Het Antwerpse interieurarchitectenbureau PUUR realiseert doordacht ontworpen interieurs, op maat van de mensen die ze dagelijks gebruiken. Een goede akoestiek, een aangenaam binnenklimaat en circulariteit nemen ze steevast mee in elk project. Zo ook in het ontwerp van hun eigen kantoor. Resultaat: een prachtige ruimte waarin ze optimaal samenwerken. PUUR ontwerpt met Vectorworks en volgens Jan Geysen, oprichter en hoofdontwerper van het bureau, gaan ze nog veel meer inzetten op de 2D en vooral de 3D-mogelijkheden van deze CAD- en BIM-software.

© Learning Center Amsterdam, PUUR

“Net zoals andere bureau’s gebruikten ook wij Vectorworks vooral voor onze 2D-ontwerpen en een ander programma voor het 3D-luik. Daar zijn we ondertussen helemaal vanaf gestapt, we ontwerpen nu zowel 2D als 3D met Vectorworks,” aldus Jan. Nu ze nog maar één CAD-software gebruiken, merken ze vooral dat de foutmarge veel kleiner is en dat ze tijdens het ontwerpproces al meer ‘problemen’ oplossen.

“Vectorworks gebruiken voor zowel 2D- als 3D, daar zetten we volop op in.” — JAN GEYSEN, oprichter en hoofdontwerper van PUUR

Werken met 3D-modellen van een ontwerp biedt verschillende voordelen. “We zien dat aannemers het grondplan, de aanzichten en de snedes niet meer hoeven te bestuderen. Bij onze opdrachtgevers merken we dan weer vooral dat het tonen van een 3D-model vertrouwen geeft.

“Door opdrachtgevers een 3D-model voor te leggen, voeren we geen technisch gesprek, maar tonen we hen een droombeeld.” — JAN GEYSEN
© Learning Center Amsterdam, PUUR

Door zowel 2D als 3D te ontwerpen binnen Vectorworks, slinkt de kans op fouten en krijgen ze bij PUUR veel sneller inzichten en perspectieven. Jan: “Door het 3D-luik binnen Vectorworks meer te omarmen, merken we bepaalde conflicten sneller op. Denk aan een balk die botst met een bepaalde deurhoogte.” BIM gaat daarin nog een stap verder, maar momenteel ontdekken ze bij PUUR alle mogelijkheden van Vectorworks 3D.

Stap binnen in het circulair kantoor van PUUR

Jan: “De keuze voor een nieuw kantoor en een nieuwe inrichting is tweeledig. Eerst en vooral naar uitstraling toe. We willen onze opdrachtgevers in alle comfort kunnen ontvangen bij ons op kantoor. Anderzijds moest ons kantoor ook de samenwerking tussen collega’s bevorderen.”

Uiteindelijk viel Jans oog op een pakhuis op het Antwerpse Eilandje. Toen ze het pand vonden, begonnen ze in kaart te brengen hoe ze vandaag werken en hoe ze het toekomstig kantoor zouden inrichten om die way of working nog te verbeteren. Zo hebben ze nu een grote vergaderzaal waarin ze makkelijk grote groepen kunnen ontvangen en een zaal enkel om te videobellen.

“We keken naar elke functie van ons werkproces en gingen dan na hoe we die nog beter kunnen faciliteren.” — JAN GEYSEN

Naast samenwerking en uitstraling is circulariteit ook een belangrijk aspect binnen hun nieuw kantoor. Niet zozeer naar look, maar wel naar inspiratie toe. Door bijvoorbeeld naar duurzame houtsoorten op zoek te gaan en een tweede leven te geven aan bouwmaterialen.

Learning Centre in Amsterdam

PUUR nam onder andere het interieur van het Learning Center voor de Universiteit van Amsterdam voor zijn rekening. De interieurarchitecten van PUUR kwamen er verschillende ‘obstakels tegen. Zo botsten ze op het feit dat het eigenlijk een te groot programma voor het gebouw was, en dat het budget te klein was voor de ambities die de opdrachtgever voorop stelden. PUUR bracht het project tot een succesvol en prachtig einde en net daarom pikten wij hen eruit als inspiratiebron voor onze interieur webinarreeks.  

Wil je meer weten over het nieuwe PUUR-kantoor of over hun ontwerp voor het Learning Center in Amsterdam. Bekijk hieronder dan het volledig interview met Jan Geysen.

[Gratis webinar] BIM in de praktijk met ATLR Architecten. Schrijf je in →