Fietsen door de Bomen en Vectorworks natuurlijk

© Toerisme Limburg

Sinds juni 2019 kan je als fietser - of wandelaar - Fietsen door de Bomen in Belgisch Limburg ontdekken. En dat wordt ook massaal gedaan. Al meer dan 500.000 mensen fietsten langs knooppunt 272, de start van de fietsbeleving door de bomen. Het idee en de uitwerking voor dit fietspad kwam van het Limburgse BuroLandschap die al jaren zweren bij de voordelen van ontwerpen in Vectorworks. Hun projectleider, Jasper Goffin, legt ons het project van a tot z uit.

Het verhaal van het Limburgs fietspad begint in 2017. Toerisme Limburg, Toerisme Vlaanderen, het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeente Hechtel-Eksel lanceren dan de wedstrijd “Fietsen door de Bomen”. En het winnende ontwerp kwam van BuroLandschap in samenwerking met De Gregorio en Partners en Atelier Ensemble.

“We kwamen al heel snel tot een goed ontwerp voor het fietspad en we kenden het bos ook door en door.” — JASPER GOFFIN, Projectleider bij BuroLandschap

Volgens Jasper viel hun ontwerp vooral in de smaak omdat zij het bos zoveel mogelijk behouden. Zo kozen ze in hun ontwerp voor twee cirkels. Enerzijds om de rijrichting duidelijk te maken en anderzijds omwille van bouwtechnische redenen: de constructie is namelijk in het atelier geconstrueerd en ter plaatse met een centraal geplaatste torenkraan aan elkaar gemonteerd. Op die manier moest er niet door het bos gereden worden om de constructie te realiseren. De cirkelvormige beleving geeft de bezoekers de kans om het bos echt te ontdekken. “Het meeste leven van het bos zit in de kronen, daarom maakten we het fietspad niet te hoog (10m) en kozen we voor een transparante leuning. Zo genieten de bezoekers maximaal van het bos,” aldus Jasper.

© Toerisme Limburg

Al bij het Vectorworks-ontwerp kwam het bos eerst

Bij het ontwerp voor het fietspad werd niet alleen rekening gehouden met de fietser, maar ook - en vooral - met de natuur. Het is belangrijk dat er zo weinig mogelijk bomen gekapt worden voor het bouwen van de constructie. De bomen die wel plaats moesten maken voor de constructie werden verwerkt in een infopunt langs het fietstraject.

Daarnaast kozen ze bij BuroLandschap voor een paalfundering en geen brede betonfunderingen om de ondergrond in het bos zoveel mogelijk te sparen. Ook qua opbouw en uitzicht past de fietsbrug perfect in de natuurlijke omgeving van Hechtel-Eksel. De ronde vorm doet bijvoorbeeld denken aan de jaarringen van bomen en de 449 kolommen (die de fietsbrug ondersteunen) vertegenwoordigen de rechte stammen van de omliggende naaldbomen. Wist je trouwens dat die palen in volledige willekeurige volgorde van elkaar staan?

“We hadden de media-aandacht niet verwacht, omdat het design van de brug vrij simpel is. Toch sleept Fietsen door de Bomen veel prijzen in de wacht en daar zijn we natuurlijk fier op.” — JASPER GOFFIN, Projectleider bij BuroLandschap

Het ontwerp voor deze award winnende fietsbrug (de Dezeen Award 2020 voor beste ‘Architectuur - Infrastructuurproject’ van het jaar, de ‘international Design Award’, de ‘World Landscape Award’, enz.) werd gemaakt in Vectorworks, het ideale BIM-pakket voor zowel architecten als landschapsarchitecten.

© Toerisme Limburg
“Vectorworks was voor ons als landschapsbureau een evidente keuze. Er bestaat namelijk geen andere software met zo’n rijk palet aan mogelijkheden en die ook nog eens landschaps- met architectuurtools combineert.” — JASPER GOFFIN, Projectleider bij BuroLandschap

BuroLandschap is al jaar en dag overtuigd van de mogelijkheden van Vectorworks. En tekende er daarom van dag één het Fietsen door de Bomen project in. Van start tot finish nam het project twee jaar in beslag en het resultaat mag er wezen. Het fietspad is en blijft immens populair in binnen-en buitenland.

Fietsen door de Bomen in detail

Het Limburgs fietspad start aan knooppunt 272 en is drie meter breed en 700 meter lang. Niets speciaal denk je op het eerste zicht, maar dé revelatie is dat je met je hoofd tussen de toppen van het Limburgs Pijnven fietst. Hoe? Twee grote cirkels - met een doorsnede van 100m - voeren je 10m de hoogte in. Wees gerust, je hoeft geen geoefend fietser te zijn om te genieten van Fietsen door de Bomen. De brug heeft een stijgingspercentage van 3%, een bewuste keuze van de architecten van BuroLandschap, want op die manier kan iedereen van het uitzicht genieten en het bos echt ontdekken.

© Toerisme Limburg
Nu 50% korting op de eerste 2 jaar Vectorworks. Ontdek →